Deel dit artikel op social platform

Jubilerende visspecialisten VNV kopen eerste vaatje Hollandse Nieuwe

 

Bij de jaarlijkse veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe heeft de Vereniging Nederlandse Visspecialisten (VNV) het winnende bod uitgebracht. Namens haar meer dan 500 leden levert de jubilerende vereniging zo een bijdrage aan het goede doel: de stichting Ambulance Wens. Het eerste vaatje ging weg voor een recordbedrag van € 113.500,-.

De branchevereniging bestaat 40 jaar en kent het belang van de nieuwe haring voor haar leden én de Nederlandse consument. ,,Voor zowel de vissector als de klant is de Hollandse Nieuwe iets om ieder jaar naar uit te kijken”, weet VNV-directeur Janneke Keuning. ,,We waren er dan ook op gebrand om het eerste vaatje namens al die gedreven visspecialisten binnen te halen.”

De Nederlandse visspecialisten vormen een bijzondere groep in de wereld van versspecialisten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld slagerijen en groentezaken heeft de Nederlandse visspecialist nog altijd een marktaandeel van meer dan 50%. ,,Dit hebben ze te danken aan hun professionalisering en ontwikkeling in de afgelopen decennia”, vertelt Janneke Keuning. ,,De visboer van weleer die vooral met verse vis werkte, is inmiddels een brede speciaalzaak waar naast haring en gebakken vis ook heel veel maaltijdgerechten en vissnacks verkrijgbaar zijn. Viswinkels zijn soms bijna een delicatessenzaak. De ambulante specialist heeft in bijna alle gevallen zijn kraam vervangen door een prachtige winkel op wielen.”

Haringintocht Bunschoten-Spakenburg

Het eerste vaatje haring speelt een belangrijke rol tijdens een feestdag in Bunschoten-Spakenburg. Hier is op de woensdag 15 juni de Haringintocht 2022, een evenement ter gelegenheid van de start van het Hollandse Nieuweseizoen. Met een klassiek vissersschip, een houten botter, komt het eerste vaatje om 15.00 uur de oude haven binnen. Om 15.30 uur start het Haringdéfile, een grootse optocht van marktwagens van plaatselijke visspecialisten. In het centrum kunnen bezoekers tot 20.00 uur de nieuwe haring proeven. De gezamenlijke visspecialisten stellen hiervoor duizenden haringen beschikbaar. Van consumenten wordt een kleine bijdrage gevraagd, maar die is bestemd voor de stichting Ambulance Wens. Tot 20.00 uur is er een haringfeest met muziek en veel gezelligheid.