Search
4°C
Deel dit artikel op social platform

Juliette is klaar om te gaan bouwen

Voor Juliette de Graaf (24) is het de tweede keer dat ze op de kandidatenlijst staat bij de VVD. Haar interesse voor mensen was leidend bij haar keuze om de politiek in te gaan. Ze heeft dan ook een studie tot maatschappelijk werker gedaan. Tijdens deze studie bezocht ze een raadsvergadering en dat wekte haar interesse. Ze besloot de verschillende standpunten van lokale partijen eens langs te gaan. De VVD sprak haar het meeste aan en ze stuurde een mail of ze iets voor deze partij kon betekenen.

Dat resulteerde al gauw in plaats vijf op de kandidatenlijst tijdens de verkiezingen in 2018. Door de grote verkiezingswinst kwam ze in de gemeenteraad en werd ze met haar twintig jaar het jongste raadslid ooit in de gemeente Bunschoten.

Wat is er zo mooi aan politiek?

,,Het mooie aan de politiek, en met name in je eigen gemeente, is dat je met heel veel mensen in gesprek komt”, legt Juliette uit. ,,Veel mensen zeggen dat ze niet van politiek houden, maar stiekem vindt een groot deel het eigenlijk heel leuk om erover te praten.” Eigenlijk gaat bijna alles in het leven over politiek: ,,Van de speeltuin bij jou in de buurt tot de weg waarover je naar huis rijdt”, geeft Juliette aan. ,,Dat levert mooie gesprekken op met mensen uit je dorp om te horen wat er leeft.”

Waarom de keuze voor VVD?

,,De VVD in ons dorp is echt een Spakenburgse VVD die past bij de lokale cultuur van doeners”, vertelt Juliette. ,,In ons dorp is er een mentaliteit van aanpakken, niet klagen en gewoon doen. Dat spreekt mij aan. De VVD gelooft erin dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen. Ook omdat de VVD staat voor een kleine, efficiënte overheid die zich richt op kerntaken, zodat de belasting laag kan blijven.”

Op dit moment is Juliette gemeenteraadslid bij de VVD. ,,De stukken op de agenda van de gemeenteraad worden voorbesproken in zogenaamde raadscommissies, waarvan er drie zijn; Ruimte, Samenleving en Bestuur & Financiën. Ik zit in de commissie Samenleving waar met name onderwerpen op het gebied van cultuur, onderwijs, sport en zorg worden besproken. Daarnaast ben ik voorzitter van de commissie Ruimte. Als voorzitter neem je geen deel aan de discussie, maar leid je de vergadering. Binnen de VVD zit ik ook in het campagneteam”, legt Juliette uit.

Dan de verwachte vraag: hoe zie jij de positie van vrouwen in de politiek?

,,Ik heb het zeker niet als lastiger ervaren en het voelt ook niet anders, dan voor een mannelijke collega”, geeft Juliette aan. Ze houdt er dan ook niet van om een slachtofferrol in te nemen. ,,Mijn eigen ervaring is dat vrouwen genoeg kansen krijgen om mee te doen in de politiek!”

Wat zijn voor jou de belangrijkste punten binnen het verkiezingsprogramma?

,,Het belangrijkste punt is voor mij dat er voldoende woningen komen voor jongeren in onze gemeente. De afgelopen jaren zijn prijzen voor woningen flink gestegen. We moeten voorkomen dat jongeren verhuizen, omdat ze geen woning kunnen krijgen. Daarom willen wij de komende jaren er flink wat huizen bijbouwen”, laat Juliette weten. ,,Daarnaast is een belangrijk punt dat we goede zorg willen voor onze ouderen dicht bij huis. We zien ook dat er steeds meer ouderen komen in onze gemeente. In 1990 waren er nog maar 500 inwoners van 75 jaar en ouder in onze gemeente, inmiddels zijn dat er al ruim 1.500. De vergrijzing neemt toe en daarom moeten we ook zorgen dat er goede zorg is voor ouderen en voldoende woningen voor ouderen zodat ze zo lang als zij willen thuis kunnen wonen.”

Is dit niet wat tegenstrijdig? Als ouderen hun woning verlaten, komen er toch weer woningen vrij voor nieuwe mensen?

De VVD wil van ouderen niet verwachten dat ze verplicht hun huis moeten verlaten. Voor hen is de oplossing: bouwen. ,,Veel ouderen willen zelfstandig blijven wonen en dat willen wij faciliteren. Wij zetten daarom naast starters ook stevig in op de bouw van voldoende seniorenwoningen”, laat Juliette weten. ,,Door de bouw van deze woningen ontstaat er doorstroming van de ouderen die verhuizen. Hun oude woning komt dan bijvoorbeeld vrij voor een gezin en dit gezin creëert weer ruimte voor starters.”

Wat is jouw verwachting van de uitslag van de aankomende verkiezingen?

,,Ik vind dat een moeilijke vraag. De vorige keer hebben we natuurlijk een heel grote winst behaald van vijf zetels. Als je ons toen gevraagd had wat de verwachting was, dan hadden we dat nooit goed gegokt!”, spreekt Juliette uit. Daarom waagt ze zich ook niet aan de voorspellingen. ,,Maar ik hoop natuurlijk wel dat de inwoners onze inzet van de afgelopen tijd hebben gewaardeerd. Ik hoor positieve reacties van mensen, dus ik hoop dat we de winst van de vorige keer kunnen vasthouden!”