Search
18°C
Deel dit artikel op social platform

Koude en onstuimige dag

We krijgen vandaag te maken met een ronduit onstuimige en kletsnatte dag. Vooral in het noorden gaat veel regen vallen. Zeer lokaal kunnen de hoeveelheden hier oplopen tot 50 mm.

Ook de wind neemt gedurende de dag flink in kracht toe. Vooral in het westen en zuiden is kans op zware windstoten tot circa 75 km/uur. In de kustgebieden kunnen de windstoten nog wat hoger uitpakken. In de loop van de avond trekt de laatste regen via het oosten het land uit en neemt de wind geleidelijk in kracht af. Bovendien wordt het niet veel warmer dan een graad of 14 op de meeste plekken. Mogelijk beleven we zelfs de koudste 10 juni ooit.

,,We zitten alweer halverwege de maand juni, maar het doet vandaag eerder denken aan herfst. Een grootschalig regengebied trekt over het land en zorgt deze maandagochtend al voor een drukke ochtendspits. In bijna heel het land regent het stevig door en ook vanmiddag is de paraplu overal vaak nodig”, aldus meteoroloog Berend van Straaten van Weeronline.

Vanmiddag trekt het regengebied verder oostwaarts. Hierbij neemt de wind flink in kracht toe. Vooral in het westen en zuiden gaat het zeer stevig waaien. Aan de kust kan in de loop van de middag een stormachtige wind komen te staan en in het westen en zuiden van het land zijn dan windstoten mogelijk tot circa 75 km/uur. ,,In de kustgebieden kunnen de windstoten mogelijk nog wat hoger uitpakken en vlak aan zee zijn zelfs windstoten tot 100 km/uur niet uitgesloten. Aan het einde van de middag en in de avond zijn ook verder landinwaarts windstoten mogelijk. In de loop van de avond neemt de wind geleidelijk in kracht af en komende nacht is het overal een stuk rustiger.”

Ook de neerslaghoeveelheden lopen vandaag weer flink op. ..We hebben de hele dag nog te maken met het neerslaggebied, waardoor het echt kletsnat wordt op veel plekken. De meeste neerslag wordt verwacht in het noorden van het land. Op uitgebreide schaal zijn hier enkele tientallen millimeters regen mogelijk en zeer lokaal kunnen de hoeveelheden tot en met maandagavond zelfs oplopen tot maar liefst 50 mm. Ter vergelijking: normaal gesproken valt in een hele junimaand gemiddeld 67 mm regen. In het midden en zuiden is het ook vaak nat, maar liggen de hoeveelheden wel een stuk lager dan in het noorden. Hier komen namelijk ook enkele droge momenten voor, waarbij mogelijk zelfs de zon even doorbreekt…

Het kletsnatte en onstuimige weer gaat ook gepaard met zeer lage temperaturen voor de tijd van het jaar. ,,Het wordt op veel plekken niet veel warmer dan een graad of 14, maar tijdens perioden met regen ligt de temperatuur zelfs rond 10 of 11 graden.” Aangezien de droge momenten deze dag schaars zijn is het zeker niet uitgesloten dat we officieel de koudste 10 juni ooit gaan beleven. Het vorige record staat op 13,7 graden en stamt uit het jaar 1955.

,,Ook dinsdag moeten we weer rekening houden met talrijke buien die over ons land trekken. Droog en zonnig zomerweer zit er voorlopig niet in. Toch ziet het er na dinsdag wel wat beter uit, vooral woensdag en donderdag komen namelijk flink wat droge momenten voor.”