Deel dit artikel op social platform

Krijgt Bunschoten weer een buitenbad?

De mogelijke aanleg van een 25-meterbad met zes banen op het buiterrein van de Duker gaat tussen de 1,3 en 1,5 miljoen euro kosten, zo blijkt uit onderzoek op verzoek van de gemeenteraad. Naar verwachting bedragen de jaarlijkse lasten zo’n drie ton, exclusief kapitaallasten en op basis van bestaande energiecontracten. Met name de kosten van gas kunnen de lasten verder doen oplopen.

Het buitenzwembad moet ergens van betaald worden. De gemeente kan de investering uit de reserves (indien aanwezig) ophoesten of extra ozb (onroerendezaakbelasting) heffen (circa € 40,- per jaar). Bij extra wensen (groter bad, glijbaan etc.) zal dit bedrag oplopen. Bij de inwoners is weinig enthousiasme voor een ozb-verhoging. ,,Belachelijk, dus huiseigenaren betalen voor de huurders, want die hebben geen ozb”, stelt Wil Behrens. ,,Ik betaal niks”, zegt Thea Beeke-Vedder. ,,,Ik kom er ook niet, dus ben het er niet mee eens.” Harmijntje van de Biezen: ,,En dan zeker ook nog een kaartje voor toegang kopen? Wat een geldklopperij.” Henny van de Pol-de Graaf zegt dan wel naar Amersfoort te gaan. ,,Maar ze kunnen ook gewoon een leuk speelpark met water maken voor de kinderen.” Remco de Ruiter merkt op dat dat ook niet gratis is. ,,Een speelpark hoeft minder/niet verwarmd te worden”, reageert Henny van de Pol-de Graaf. ,,Een zwembad hebben ze ook binnen. Dan kunnen ze nog beter een dak maken dat open kan.”

Karin de Graaf: ,,Wij hadden een prachtig buitenbad met een prachtige weide. Dat heeft de gemeenschap toen met elkaar opgebracht. Toen moest er zo nodig een fantastisch binnenbad komen en nu weer een buitenbad. Denken jullie dat de gemeenschap dit ook weer gaat betalen? Nou, denk het niet.” Rick Koelewijn merkt op dat de gemeente eerder een buitenzwembad had moeten bedenken ,,voordat ze bakken met geld uitgaven aan het mislukte afvalscheidingsysteem.” Henk ter Haar noemt het frappant: ,, Toen we dat buitenbad hadden, ging iedereen zwemmen in de zee of het Eemmeer, en nu kan iedereen zwemmen in het Kleine Zeetje, willen ze nu weer een buitenbad dat straks weer te duur wordt wat entreegeld betreft.” Jacob van de Groep heeft een goedkopere oplossing: ,,Ze zwemmen maar in de haven! We barsten van het water hier!”

Riek Heek-van den Bos: ,,Natuurlijk is niemand bereid om meer te gaan betalen voor een buitenbad.” Toch noemt ze het absurd dat er niet eens een buitenbad/waterpark is voor onze gemeente met meer dan 22.000 inwoners. Het strandje is geen optie, want daar kan je niet zwemmen van de blauwalg en wier!” Ron Leeuwenkamp vraagt zich af wat de jaarlijkse kosten van dat ‘vieze’ strandje aan de Westdijk zijn. ,,En hoeveel jaar we daar nog aan moeten meebetalen, terwijl er hoog zomer niet gezwommen kan worden in verband met blauwalg en/of ziekte van Weijl en botulisme? Deze ellende zal ieder jaar zeker terugkomen…” Marretje Hilhorst vindt de aanleg van een buitenzwembad te veel geld kosten. ,,Ook straks nog eens waarschijnlijk entreegeld ervoor betalen. Als ze toch geld willen uitgeven, kunnen ze beter de trottoirs overal eens aanpakken/vervangen! Echt enorm verzakt is het allemaal.”

Paulien Nieuwboer geeft aan dat volgens het KNMI er gemiddeld 29 dagen met warm weer per zomer zijn. ,,Daar gaan nog een paar zondagen vanaf…. Dus na die 1,3 miljoen kost het zwembad 12.000 per zomerse dag. Oké dan.” Klaas van Dijk oppert om op het terrein een sporthal neer te zetten. ,,Daar is een tekort aan en horeca zit er al.”

Henrico Beekhuis wil best meer ozb gaan betalen. ,,En dan naast een buitenzwembad ook nog een spraypark (of iets soortgelijks) voor de kinderen en een klein peuterbadje voor de allerkleinsten. Dat gun je de jeugd toch?! Nu kunnen ze nergens – veilig – verkoeling zoeken in de zomer. En hoe fantastisch als de jeugd zo ook meer gaat bewegen!” ,,Zet neer en gewoon laten betalen”, vindt Jaco de Graaf. ,,Het moet toch ergens vandaan komen. Blijkbaar heeft iedereen hier geld genoeg. Er staan zoveel advertenties voor personeel en er is geen hulp te krijgen. Dus blijkbaar heeft iedereen genoeg. Dus wat klagen we nou hier?”

Karina Ruizendaal-Heek vindt een speelbad voor de kinderen beter dan een 25-meterbad. ,,Nou zeg dat wel”, reageert Riek Heek-van den Bos. ,,Een 25-meterbad heb je binnen…. Maak maar eens wat leukers voor de kleine kinderen!” Margriet van der Velde: ,,Misschien heeft een waterspeeltuin een ander prijskaartje? Ik zou daar eerder heen gaan met kids en andere moeders met kids.” Jacquelien van Heeckeren-Beekhuis: ,,Als ze het doen, doe het dan goed (dus ook glijbaan en meerdere baden in plaats van enkel een 25-meterbad, daar heb je niet zoveel aan.” Volgens Jan de Graaf is het vrij eenvoudig. ,,Bedenk een verdienmodel. Mensen die er willen zwemmen, betalen er wel voor. Nu gaat men naar andere bosbaden waar ook betaald moet worden.”