Deel dit artikel op social platform

Kringloop stopt opnieuw met contant geld, maar komt met regeling

 

Kringloop Bunschoten maakte vandaag opnieuw bekend te stoppen met betalingen met contant geld. Vanaf 1 december zal deze nieuwe regeling ingaan. Op 23 juni 2021 hadden ze ook al bekendgemaakt om te stoppen met contant geld.

,,Door veranderingen in de maatschappij wordt het steeds moeilijker voor bedrijven om hun contante geld af te storten. Veel banken verdwijnen en afstorten wordt moeilijker en duur. Muntgeld storten is bijna helemaal onmogelijk geworden. Om die reden ziet het KringloopCentrum zich genoodzaakt om per 1 juli alleen nog betalingen met een pinpas te accepteren.”, liet de kringloop destijds weten.

Op deze verandering kwam toen veel kritiek. Nadat de kringloop kennis had genomen van de kritiek werd besloten dat de mogelijkheid om contant af te rekenen bij hun winkels in Baarn, Bunschoten en Nijkerk bleef bestaan. Wel gaven ze aan dat pinnen hun voorkeur had en dat contact betalen als een uitzondering gezien moest worden.

Veiligheid medewerkers

Vandaag heeft de kringloop dus opnieuw bekendgemaakt te stoppen met contant geld. Ze geven nu ook aan dit besluit te hebben genomen vanwege de veiligheid van hun medewerkers. Op de deur bij de kringloop is een poster opgehangen.

Het nadeel van een pin only-beleid

Een pin only-beleid heeft nadelen voor sommige bezoekers van de kringloopzaak. Klanten die in de schuldsanering zitten krijgen vaak het advies om hun leefgeld van te voren te pinnen. Door vervolgens contant te betalen hebben ze een beter overzicht van hoeveel geld ze nog over hebben.

Ook kunnen ouderen moeite hebben met het onthouden van hun pincode. Vanuit veiligheid overwegingen is het ook niet verstandig om de pincode op een briefje te schrijven. Ouderen hebben soms meer vertrouwen in contant geld. Daarnaast kunnen personen in een rolstoel niet altijd goed bij de pinautomaat komen. Minderjarige hebben ook nog niet altijd een pinpas. De verandering levert vooral nadelen op voor de klanten. Soms kiezen mensen er ook voor om enkel te werken met contant geld, omdat ze in het verleden te maken hebben gehad met pinpasfraude. Vooral de kwetsbare doelgroep is dus getroffen door deze verandering.

Is het toegestaan?

Volgens Rijksoverheid verplicht de wet niemand om wettige betaalmiddelen te accepteren. Winkeliers mogen contant geld of betalen met een pinpas of creditcard weigeren.

Convenant Contant Geld

In april hebben drieëntwintig organisaties een handtekening gezet onder een nieuw Convenant Contant Geld. Doel van de afspraken is ervoor te zorgen dat contant geld goed blijft functioneren als betaalmiddel aan de kassa, ook als geleidelijk steeds meer elektronisch betaald wordt. Het Convenant is ondertekend door de grote banken, Betaalvereniging Nederland, vertegenwoordigers van consumenten, winkeliers, horeca en tankstations, chartale dienstverleners en De Nederlandsche Bank (DNB). Mocht iedereen betalen via de pin, zal dit voor grote problemen kunnen zorgen bij een pinstoring.

Regeling

De kringloop heeft aangeven een regeling te treffen met personen die niet met de pinpas kunnen betalen. Deze personen zullen dan contact moeten opnemen met de kringloop via de mail of telefoon.