Deel dit artikel op social platform

Laatste dag Week tegen Eenzaamheid

 

De afgelopen week was het de Week tegen Eenzaamheid. Vandaag is de laatste dag van deze themaweek, maar eenzaamheid bestaat natuurlijk het hele jaar door.

Deze week was speciaal bedoeld om aandacht te vragen voor het thema eenzaamheid. Volgens de organisatie kan iedereen iets doen tegen eenzaamheid!

1 op de 10 mensen in Nederland voelt zich erg eenzaam. Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. De invloed van eenzaamheid kan groot zijn. Zeker als het langdurig aanhoudt, leidt eenzaamheid tot gezondheidsrisico’s, minder meedoen in de samenleving en een gevoel dat welzijn of geluk tekortschiet.

Joost Bakker en Marloes Bergsma doen het ouderwerk bij De Boei. ,,Niemand neemt ooit zelf het woord eenzaamheid in de mond”, spreekt Joost uit. ,,En ik denk ook niet dat er iemand belt met ‘hoi, ik ben eenzaam”, vult Marloes aan. Als maatschappelijk probleem wordt het vaak wel genoemd, maar niemand zal het over een eigen situatie zeggen. ,,Als je tussen de regels doorleest, constateer je soms wel eenzaamheid”, weet Joost. ,,Maar ook als mensen steeds om aandacht vragen. Dan is het goed om te bedenken: waar komt dit vandaan? Dat kan uit eenzaamheid ontstaan. Het is dan goed om te kijken kunnen we er wat mee?”, zegt Marloes.

Maar wat kun je zelf doen?

,,Ga erover in gesprek”, zegt Joost. ,,Ten eerste, omdat het beeld soms ook niet klopt. Probeer met echte aandacht te luisteren en te ontdekken of iemand eenzaam is. Er zit een verschil tussen alleen zijn en eenzaamheid.” ,,Vraag iemand op de koffie en neem de tijd. Dan merk je het vanzelf”, vult Marloes nog aan. ,,Als je het direct op de man afvraagt, dan schrikt dat af. Het is een heel kwetsbaar woord, eenzaamheid.” Vervolgens kun je vragen wat iemands behoeftes zijn en hierbij helpen.

Ervaring met eenzaamheid

Een dame, die vaak te vinden is bij activiteiten van De Boei, vertelt over haar ervaring met eenzaamheid. ,,Ik praat nooit over dit onderwerp. Dat komt gewoon niet bij je op. Ik denk dat je dat pas doet als je ziek bent en afhankelijk wordt van andere mensen. Als ik bijvoorbeeld in het ziekenhuis terecht zou komen, is er niemand die mij op kan vangen. Dat gaat weleens door je heen, maar ik lig er niet wakker van. Maar zolang ik de touwtjes in handen heb, praat ik er niet over.” Ze zorgt dan ook wel dat ze altijd bezig is, voor deze mevrouw werkt dat heel goed. ,,Het is belangrijk dat je iedere dag iets te doen hebt. Niet de hele dag binnen zitten, dat is niet goed. Maar ik ben dan ook wel het type om in beweging te zijn. Ik vind het leuk om ergens naartoe te gaan, zodat je ergens bij hoort.”

De gemeente Bunschoten werkt samen met onder andere De Boei om mensen die eenzaamheid ervaren te helpen. Daarom worden er regelmatig activiteiten voor deze mensen georganiseerd. Meer informatie en een schema van deze activiteiten is te lezen in de krant van gisteren. Deze is ook gratis te downloaden in de app of op de website.