
In de omgeving van de Dopperstraat heeft een groep van tien personen op zaterdag 18 maart deelgenomen aan de Landelijke Opschoondag. Ze hebben zwerfafval opgeruimd en vooral veel lege blikjes aangetroffen. Binnenkort zal er statiegeld op blikjes komen, wat mogelijk kan leiden tot minder zwerfafval. Daarnaast worden kinderen daardoor gemotiveerd om de blikjes in te zamelen en in te leveren.
Ook in de omgeving van de Albert Heijn werden meerdere kruidenzakjes aangetroffen en een doos met stinkende eieren van de straat gehaald, evenals een kratbier met flesjes.
‘In het voorjaar gaat men weer meer naar buiten en spelen de kinderen weer op straat. Dat doen we het liefst in een schone buurt waar de natuur de ruimte heeft om tot bloei te komen. Daarom roepen we gezinnen en actieve buurtbewoners op om ook in actie te komen en hun straat op te ruimen.’, aldus de gemeente Bunschoten
Volgens de gemeente zijn er in meerdere wijken mensen actief om afval op te ruimen. Welke wijken dat precies zijn, konden ze niet zeggen. De gemeente heeft verschillende materialen zoals veiligheidshekjes en afvalprikkers in bruikleen gegeven. Een deelnemer hoopt dat er de volgende keer meer aandacht wordt besteed aan de actie door de gemeente en dat meer mensen zich aanmelden.
In heel Nederland hebben 37523 mensen zich opgegeven om mee te doen aan de actie, hoewel het in de praktijk meer kan zijn omdat niet iedereen zich opgeeft. Kinderen deden ook mee aan de actie, wat bijdraagt aan bewustzijn over zwerfafval.
Zwerfafval kan lang op straat blijven liggen als het niet wordt opgeruimd. Een blikje heeft een afbreektijd van ongeveer vijftig jaar, terwijl glazen flessen helemaal niet vergaan. Zwerfafval op land en in water heeft negatieve gevolgen voor de leefbaarheid en het milieu, omdat het vervuilt en ongedierte aantrekt. Daarnaast eten dieren het afval op of raken erin verstrikt. Veel afval belandt ook in zee. Plastic verdwijnt nooit uit het milieu, omdat het afbreekt in hele kleine stukjes (microplastics), maar niet vergaat. Deze kleine stukjes plastic kunnen via bodem en water in ons voedsel terechtkomen, waardoor het opruimen van zwerfafval belangrijk is.