Deel dit artikel op social platform

Maker mysterieus kunstwerk bekend

De maker van het mysterieuze kunstwerk op de vissenrotonde heeft zich bekendgemaakt. Ronald Kardux maakte het als afleiding nadat hij in afwachting was van de uitslag na een operatie.

,,Het ontstaan van het mysterieuze ‘kunstwerk’ met de naam Els had meer voeten in de aarde dan Els aan poten in de aarde had, staande op de vissenrotonde”, zegt Kardux. ,,Op 12 april jongstleden belde ik met de tandarts omdat mijn kies in tweeën was gebroken de week ervoor, door een kiezelsteentje in het brood. Het deed een pijn die niet te beschrijven was, echter trok de pijn ook weer weg. Maar tijdens het drinken van een Cup-a-Soup, beet ik op een crouton en m’n kies die finaal door midden bleek te zijn had besloten om één gedeelte zo in m’n zenuw te planten, geloof mij, dat dat geen heel fijn gevoel is. Wat dit met Els te maken heeft, nou helemaal niks, of toch wel een beetje.

Dezelfde ochtend heb ik nadat ik de tandarts gebeld had, de uroloog gebeld omdat ik mijn bal nogal vreemd aanvoelde, en omdat ik al een verleden had met de afdeling urologie werd ik nadat mijn kies getrokken was gebeld door, ja je verzint het niet, dokter Zuur. Ik kon meteen terecht. Ik moest mij melden op de spoedeisende hulp. Dit ging prima omdat de verdoving nog werkte, maar na een uur wachten brak het zweet mij uit. De pijn was niet meer te harden.

Zweten

Zwetend met de handen voor mijn ogen zat ik daar op een ongemakkelijke stoel tussen de andere wachtenden. Ik denk dat de medewerkers van de spoedeisende hulp het in de gaten hadden dat het niet helemaal lekker met mij ging. Na de vraag van een broeder of het wel goed ging met mij en een tramodol gekregen te hebben van deze held, kreeg ik een bed toegewezen. Nog een uur later, waarin de tramadol mij zijn dienst bewezen had, mocht ik voor de echo. Lig ik daar voor de zoveelste keer met mijn hele zakie bloot ter controle. De eerste keer was er een ongemakkelijk gevoel, maar na de tiende keer inmiddels hoefde de lieftallige dame niks meer te zeggen en lag ik geheel in de juiste positie. Na nog eens twee uur wachten volgde de uitslag. Deze was zoals ik al had verwacht niet goed. Mijn bal moest eruit, en wel zo snel mogelijk. Een afspraak werd gepland. De volgende dag om 13.30 nuchter aanwezig zijn. Keurig om 13.25 uur meldde ik mij op de afdeling d3 in het Meander waar ik een kamer toegewezen kreeg. Om, jawel 18.00 uur werd ik opgehaald voor de operatie. De operatie is goed gegaan en heb om een prothese gevraagd ondanks het advies dit niet te doen in verband met complicaties. Rond 21.00 uur was ik weer thuis, en ben in slaap gevallen tot de volgende ochtend. De vrijdag erna stond een ct-scan gepland, ondergaan en de uitslag hiervan zou ik donderdag krijgen, samen met de uitslag van het onderzoek naar mijn verwijderde bal. Dat is bijna een week in onzekerheid wachten, dit mede door de Pasen die er tussen zat. Wat doe je dan, tja de één gaat puzzelen, de ander heeft geen nagels meer over, en ik, ik las van oude troep een wezen in elkaar en plaats deze op een rotonde.

Reacties

Ik heb mij daadwerkelijk kapot gelachen om de reacties toen het eenmaal de media bereikt had. De afleiding was zo welkom. De uitslag volgde snel en bleek negatief op kanker. Zo blij, er viel 60 kilo van mijn schouders. En Els… tja ze is verwijderd van de rotonde, omdat het volgens een medewerker van de gemeente niet de bedoeling was. Bedankt Els je hebt je werk gedaan…”