Search
19°C
Deel dit artikel op social platform

Meer kwetsbare mensen mogen de griepprik halen

 

Op basis van wetenschappelijk onderzoek adviseerde de Gezondheidsraad dat er meer mensen zijn met een verhoogd risico om ernstig ziek te worden van de griep.

Het ministerie van VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) besloot in 2022 om ook aan die groepen mensen de gratis griepprik aan te bieden.

Het gaat om de volgende mensen:

– Patiënten met neurologische en neuromusculaire aandoeningen (NNMD)

Mensen met een spierziekte, of een andere ziekte(n) aan het zenuwstelsel zoals Parkinson of ALS

Mensen met een doorgemaakt hersenbloeding of infarct

Mensen met epilepsie

Kinderen met een ernstige psychomotore ontwikkelingsachterstand

-Patiënten die COVID-19 hebben doorgemaakt en longschade hebben

-Mensen met morbide obesitas ( BMI (Body Mass Index)> 40)

-Mensen met dementie

-Mensen met cochleaire implantaten

-Zwangere vrouwen vanaf 22 weken zwangerschap

-Mensen met een verstandelijke beperking die niet in een instelling wonen. Dit is op advies van de verantwoordelijke (huis)arts

Zelf melden of uitnodiging

Zwangere vrouwen mogen zich dit jaar zelf melden. Vanaf 2023 zal het consultatiebureau hen vaccineren tegen griep. De rest van de groepen krijgen een uitnodiging van hun huisarts. Waarschijnlijk lukt dat niet voor iedereen. Uw huisarts weet bijvoorbeeld niet altijd wie er morbide obesitas heeft of een longschade na een COVID-19-besmetting. Behoort u tot 1 van de bovenstaande groepen en heeft u geen uitnodiging van uw huisarts gekregen? U kunt zich dan tussen 1 oktober en 31 december melden bij uw huisarts. Uw huisarts stelt u een aantal vragen om te bepalen of u de gratis griepprik mag krijgen. Als u in aanmerking komt, maakt de huisarts een afspraak voor de vaccinatie. Vrouwen die 22 weken of meer zwanger zijn, kunnen zich in 2022 ook melden bij hun huisarts.