Deel dit artikel op social platform

‘Mijn vrouw ziet haar land kapotgeschoten worden’

Gertjan Ruizendaal en zijn vrouw Iryna Ruizendaal-Voluiko stonden vorige week met hun twee dochters te protesteren op de Dam in Amsterdam tegen de inval van Rusland in Oekraïne. Iryna komt uit Oekraïne en haar familie woont daar nog steeds. Het is een verschrikkelijke tijd voor Gertjan en Iryna en ze voelen zich machteloos. De familie van Iryna is bij elkaar gekomen in een dorpje zo’n 200 kilometer van Kiev. ,,Daar worden nog geen bommen gegooid, maar ze zien wél de raketten door de lucht vliegen en meerdere keren per dag gaat het luchtalarm af”, vertelt Gertjan.

Marloes ter Haar

Elf jaar geleden ontmoette hij zijn vrouw in Kiev en een paar jaar later zijn ze getrouwd. Ze zijn gaan wonen in Bunschoten-Spakenburg. Nu heeft het stel twee jonge dochters: Sara van zeven en Esther van vier. Maar de rest van de familie van Iryna woont op verschillende plekken in Oekraïne. Toen de oorlog uitbrak heeft de familie elkaar opgezocht. ,,De ouders van Iryna wonen in het dorpje Monastyryshche, 200 kilometer van Kiev”, vertelt Gertjan. ,,Ook haar oom en tante met twee zoons hebben daar een appartement.

De zus van Iryna is daarnaartoe gevlucht met haar zoontje van vijf. Ook de dochter van haar andere zus is afgereisd naar het dorpje. Zij is achttien en studeert journalistiek. Ze zit op kamers in Vinnytjsa, maar het werd daar te gevaarlijk”, legt Gertjan uit. Onder het appartement bevindt zich ook een kelder, waar geschuild kan worden zodra het luchtalarm afgaat. ,,En dat gebeurt zo’n drie tot vier keer per dag!”

In het dorp zelf zijn nog geen bommen gevallen, maar er vliegen wel raketten over. ,,Haar zus woont in Kiev, daar was de situatie heel erg. De eerste dag na de inval moest zij met haar zoontje van vijf slapen in een kelder. Gelukkig zijn ze nu bij elkaar in een veiligere omgeving. Ze zien natuurlijk wel van alles, maar hier wordt nog niet gevochten”, zegt Gertjan.

Mentaal zwaar

Geen wonder dat Iryna het hier in Nederland het mentaal heel zwaar heeft. Deze situatie is niet niks en ze is bang dat haar familie iets overkomt. ,,Iryna ziet dat haar land kapotgeschoten wordt. Dat is onwerkelijk en verschrikkelijk. Complete steden worden verwoest en haar familie is in gevaar”, zegt Gertjan. ,,Gelukkig is de gezondheidszorg in Nederland heel goed. Ze krijgt daarom ook goede hulp, want dit is niet zomaar iets.”