
Op het Spuiplein staat vandaag het Mobiel Media Lab. In de vrachtwagen werd voorlichting gegeven, met name over oplichting via internet.
Volgens de aanwezige agenten zijn ouderen nog steeds vaak slachtoffer van deze vorm van oplichting. Hoewel niet alle ouderen in deze oplichtingspraktijken trappen, kan iedereen, zowel jong als oud, slachtoffer worden. Via een quiz kon worden getest hoeveel deelnemers al weten over oplichting via internet.
Een veelvoorkomende vorm van oplichting via internet is de zogenoemde ‘vriend-in-noodfraude’. Hierbij stuurt een vriend, familielid of andere bekende een bericht waarin staat dat hij dringend financiële hulp nodig heeft. De bekende beweert bijvoorbeeld vast te zitten in het buitenland en zijn geld, telefoon en papieren kwijt te zijn. Of hij heeft per ongeluk zijn telefoon in de wasmachine gedaan en kan daarom niet internetbankieren. Deze ‘bekende’ vraagt u vervolgens om snel geld over te maken. Vaak volgt er na medewerking een tweede verzoek. Achteraf blijkt dan dat het account van deze vriend gehackt is. Deze vorm van oplichting komt voornamelijk voor via WhatsApp, maar kan ook plaatsvinden via e-mail, sms, Snapchat en Telegram.
Ook de wijkagenten waren aanwezig om met mensen in gesprek te gaan. Men kon ook over andere onderwerpen praten met de wijkagenten. Daarnaast waren ook de gemeentelijke handhavers aanwezig. Veel kinderen brachten ook een bezoek. Sommigen vonden het spannend om een agent van dichtbij te zien. Voor sommige kinderen was het zelfs de eerste keer dat ze een agent van dichtbij zagen. De kinderen mochten ook in een echte politieauto zitten. Het is belangrijk dat kinderen leren niet bang te zijn voor de politie. Als kinderen bang zijn voor de politie, kunnen ze aarzelen om hulp te zoeken wanneer ze in gevaar zijn of getuige zijn van een misdrijf.