Deel dit artikel op social platform

Morgen opnieuw staking streekvervoer, andere dagen opgeschort

De staking in het streekvervoer gaat morgen door op de verkiezingsdag. Daarna worden de stakingen tot en met vrijdag 24 maart opgeschort. Zo kan er weer met de werkgevers onderhandeld worden. Op 24 maart evalueren de vakbonden of er genoeg voortgang in die onderhandelingen zit.

Dit hebben de vakbonden vanmiddag bekend gemaakt op een grote manifestatie op het Jaarbeursplein in Utrecht, waar honderden actievoerders aanwezig waren. Op de manifestatie werd geopperd om morgen niet te staken, maar hier reageerden actievoerders met veel boegeroep op. De actiedag op 15 maart zorgde voor veel discussie omdat er dan verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen zijn. Zo begon een blinde inwoner uit Zeist een petitie om de geplande stakingsdag te schrappen of te verplaatsen. Dit omdat hij en anderen met een beperking afhankelijk zijn van het OV om te kunnen stemmen.

Fred Kagie, voorzitter van de werkgeversorganisatie VWOV: “Dat de bonden toch kiezen voor een staking op 15 maart is niet uit te leggen. Dit heeft grote impact op mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer, die morgen willen stemmen en dat nu niet zelfstandig kunnen.”

In het streekvervoer wordt al wekenlang herhaaldelijk gestaakt, en ook vandaag leggen voornamelijk buschauffeurs weer het werk neer. Het besluit betekent dat de stakingen op maandag 20 maart, woensdag 22 maart en vrijdag 24 maart niet door gaan. Daarna staan er stakingen gepland op woensdag 29 maart, donderdag 30 maart, maandag 3 april, woensdag 5 april en vrijdag 7 april. Deze stakingsdagen gaan vooralsnog wel door.