Deel dit artikel op social platform

Muziek uit Netflixserie the Crown in Spakenburg

 

Over exact een maand, op 19 november, zal het welbekende Requiem van Wolfgang Amadeus Mozart live in de Noorderkerk klinken. Het is de muziek uit de films The Gotfather, The big Lebowski en natuurlijk Amadeus. En meer recent uit de series The Crown en Watchmen.

Mogelijk komt er niet direct een melodie in u op als u aan het Requiem van Mozart denkt. Toch is de muziek in uw onderbewuste muzikaal geheugen opgeslagen en zult u ongetwijfeld hele stukken herkennen. Sterker nog het roept direct een emotie op. In veel films en series wordt deze mysterieuze muziek daarom gebruikt om de emotie bij dood, angst of eenzaamheid te benadrukken.

Het meest bekende muziekstuk is het Lacrymosa. Deze onheilspellende muziek is door veel filmmakers gebruikt als voorbode voor iets spannends en sinisters. Het roept direct een beklemmende emotie op waarbij je als kijker voelt dat er iets verschrikkelijks staat te gebeuren. Zoals in de serie the Crown bij de begrafenisscene van de zus van prins Phillip in 1937, vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Samen met de beelden van hakenkruizen en de kennis van nu, voel je als kijker de onheilspellende sfeer van de gebeurtenissen die de jaren daarop zullen volgen. Zonder deze indringende muziek is dat niet zo intens over te brengen. Op deze manier brengt Mozart postuum verschillende werelden van muziek en film samen.

Koninklijk Concertkoor Hosanna zal onder begeleiding van het van Wassenaer orkest, dit Requiem van Haydn, samen met de Paukenmesse, live uitvoeren in de Noorderkerk in Spakenburg. Wilt u dit concert bezoeken? Kaarten kosten € 22,50. Te verkrijgen bij LUV en de website van Hosanna.