Search
2°C
Deel dit artikel op social platform

Nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Als het gaat om ons avondeten, is Nederland graag goed voorbereid. Het merendeel van de Nederlanders (44%) koopt boodschappen meerdere dagen vooruit en bepaalt zelfs van tevoren wat elke dag gegeten wordt. Dit blijkt uit onderzoek van Uitgekookt. Een nieuwe week begint vaak gezond als het gaat om maaltijden, maar eindigt veelal met pizza of frituur.

De maaltijdservice aan huis deed onderzoek naar de eetgewoonten van Nederland. Een nieuwe week wordt door Nederlanders vaak gezond gestart. Ook op de dinsdag is een gezonde maaltijd nog favoriet. Op woensdagen en donderdagen koken de meeste Nederlanders zelf, maar in vergelijking met het begin van de week wordt er al sneller eten besteld. Vanaf vrijdag gaat de voorkeur uit naar iets makkelijks en luiden we het weekend graag in met pizza of frituur. Uit eten? Dat doen we het liefst op zaterdag of zondag.

Anne Roefs is hoogleraar psychologie eetgedrag en kan dit gedrag goed verklaren. ,,Het weekend staat vaak gelijk aan gezelligheid: sneller aan de borrel, sneller even in de stad wat eten. Je laat het allemaal wat makkelijker los, want het is weekend. Maandag is voor veel mensen een dag waarop de structuur weer terugkomt en dus ook andere keuzes gemaakt worden als het gaat om eten.”

Roefs benadrukt dat het plannen van een weekmenu helpt bij het aanbrengen van structuur. ,,Je moet even door de zure appel heen door al je boodschappen in één keer te doen, maar daarna heb je er de hele week profijt van. Met plannen voorkom je dat je in lastige keuzemomenten komt, zeker wanneer je moe of druk bent. Ook helpt plannen je bij het maken van gezondere keuzes. Mensen die per dag boodschappen doen, vallen makkelijker voor ongezond eten dan mensen die vooruit plannen.”