Search
6°C
Deel dit artikel op social platform

NS Publieksprijs niet uitgereikt vanwege manipulatie

 

De NS Publieksprijs wordt dit jaar niet uitgereikt. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. Zij zeggen dat het stemproces op grote schaal is gemanipuleerd. Hierdoor is het onmogelijk geworden om de stemming eerlijk te laten verlopen.

De NS Publieksprijs is de prijs voor het beste boek, gekozen door het publiek. Het winnende boek mag zich Boek van het Jaar noemen. De NS Publieksprijs is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de grootste publieksprijs voor boeken in Nederland.

Afgelopen weekend werd de stemmodule voor de boekenprijs al een tijdje stilgelegd na berichten dat het mailadres van Tweede Kamerleden werd gebruikt om te stemmen op het boek van Thierry Baudet, Het Coronabedrog. Nu heeft de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) uiteindelijk moeten besluiten dit jaar geen NS Publieksprijs uit te reiken. Er is geconstateerd dat het stemproces op grote schaal is gemanipuleerd. ,,Daardoor is het onmogelijk geworden een eerlijk verloop van de stemming veilig te stellen. Hetzelfde geldt daarmee voor de uitkomst van die stemming”, laat de stichting tot haar spijt weten. ,,Vanzelfsprekend is de CPNB niet lichtvaardig tot dit besluit gekomen. De NS Publieksprijs sluit nu eenmaal naadloos aan op de doelstelling van de Stichting: het onder de aandacht brengen van Nederlandse boeken en het stimuleren van lezen. Het is droevig dat door de geconstateerde manipulatie deze doelstelling nu tekort wordt gedaan.”

Genomineerden

De stichting spreekt de dank uit naar alle deelnemende auteurs, uitgeverijen, boekhandels, bibliotheken en naar mediapartners en hoofdsponsor NS. ,,We verdelen het prijzengeld over de zes genomineerde auteurs en ze ontvangen alle zes een jaarkaart van NS, om deze leesambassadeurs te bedanken voor hun inzet”, schrijft de stichting. Genomineerden waren onder andere Claudia de Breij met haar boek ‘Amalia’, schrijfster Esther Verhoef met ‘De nachtdienst’, Suzanne Vermeer met ‘Dwaalspoor’ en ‘Master your Mindset’ van Michael Pilarczyk.

NS reageert

Ook de NS reageert op de – volgens hen – treurige afloop van de NS Publieksprijs 2022. ,,Wij teleurgesteld voor de auteurs die een mooi boek hebben geschreven en daarnaast voor alle boekenliefhebbers die op hun favoriete boek hebben gestemd. Met de NS Publieksprijs willen wij de CPNB steunen om boeken een groter podium te geven en Nederland te inspireren om vaker een boek te lezen. Wij hopen dat de genomineerde boeken alsnog alle aandacht krijgen en dat lezend Nederland van deze boeken zal genieten. Deelnemers zijn gebaat bij eerlijke verkiezingen en dus ook bij een terechte winnaar. Nu de CPNB dat dit jaar niet kan garanderen, vinden wij het terecht dat de verkiezingen vroegtijdig worden beëindigd.”