Deel dit artikel op social platform

Op reis met je persoonlijke kleurenpaspoort

 

Terwijl Nederland in lockdown was, gingen Yvonne Ruizendaal en Miriam Koelewijn niet bij de pakken neerzitten. Hun werk als respectievelijk kapster en fotograaf lag compleet stil, waardoor er ruimte ontstond om aan een boek te werken. Deze zomer kwam ‘Let’s Glow’ uit: een bookazine over kleur en style, met een dieper laagje. Yvonne schreef de teksten en Miriam maakte de foto’s. Het boek beschrijft en toont de verschillende ‘kleurtypes’ die er zijn en laat zien dat het oké is dat de ander anders is dan jij.

Frieda van de Geest

Yvonne en Miriam zijn al ruim vijftien jaar goede vriendinnen. ,,Het bourgondische hebben wij gemeen,” vertelt Miriam. ,,We houden van uitgaan, borrelen, dat soort dingen.” Yvonne is de prater van de twee, zij denkt en analyseert en zoekt graag naar drijfveren en motieven voor bepaald gedrag. Miriam is meer het type doener: no nonsens. ,,Ik kan Yvonne ook echt niet altijd volgen”, lacht ze.

Dankzij lockdowns

Het idee om samen aan een boek te werken ontstond aan het begin van corona-tijd. Yvonne: ,,Ik vond het een moeilijke tijd, vooral door de onderlinge verdeeldheid. Het raakte me dat ik geen vrije keus meer had. Mijn kapsalon moest dicht, ik was hele dagen alleen thuis met een peuter en bij dat idee werd ik gek. In een gesprek met de praktijkondersteuner van de huisarts kwam de vraag naar voren: ‘wat zou je doen als je tijd over had?’

Dat wist ik meteen. Ik zou een boek schrijven met alles wat in mijn hoofd zit op werkgebied. Ik zag het al helemaal voor me. Het moest een boek worden over kleuranalyse met vooral veel mooie beelden. Behalve kapster, ben ik ook visagist en kleuranalist. Het uitvoeren van een kleuranalyse is bedoeld om jouw persoonlijke kleurenspectrum te vinden. Hierbij wordt gelet op de natuurlijke kleur van haar, ogen en huid. Je leert herkennen welke kleuren jou flatteren, zodat je eruit ziet zoals je bedoeld bent. Superinteressant, daar kon ik wel een boek over schrijven! En dat besloot ik te doen.”

‘Het was een mooie afleiding in die vervelende coronatijd’

Miriam: ,,Tegen mij vertelde ze dat ze een fotografiecursus wilde volgen, om de foto’s te maken voor haar boek. ‘Doe niet zo gek,’ zei ik tegen haar. ‘Ik maak die foto’s voor je!’ Ik had toch weinig te doen tijdens de lockdowns. En zo is het ontstaan…” Yvonne lacht: ,,Ik zag het boek al voor me, wist welke beelden ik wilde, dus hield graag de touwtjes in eigen handen. Maar dit was natuurlijk veel beter. We hebben ontzettend veel plezier gehad samen. Het kostte enorm veel tijd, maar dat hadden we toen ook.” Miriam: ,,Dat wel ja! Ik zou het niet nog een keer doen, maar het was nu een mooie afleiding in die vervelende coronatijd.”

Zelf uitgebracht

Behalve schrijven en fotograferen, komt er nog veel meer kijken bij het maken van een boek. Yvonne en Miriam besloten het boek zelf uit te brengen, nadat het via een uitgever niet lukte. ,,Dit was wel even een tegenvaller, we zagen het bijna niet meer zitten, want het zou ons veel geld kosten. Maar God voorziet! Precies toen wij het nodig hadden, kwam exact het benodigde bedrag beschikbaar. Hij zorgde er steeds voor dat we de wind in de rug hadden”, vertelt Yvonne.

De samenwerking met Lilian Folkersma van Aartje Vormgeving verliep soepel. En bij Drukkerij De Bunschoter werd ‘Let’s Glow’ deze zomer geboren. Een heus bookazine: een boek in magazinevorm gegoten. Geschikt als cadeau voor iedere vrouw die geniet van uiterlijk schoon en wil groeien in eigenwaarde.

Miriam: ,,Ons boek is alleen in Bunschoten-Spakenburg te krijgen in de boekhandels en natuurlijk via Yvonnes salon en mijn website. We hebben er zelf veel energie en geld in gestopt, we hopen daarom dat veel vrouwen het willen lezen. Tot nu toe zijn er al best veel exemplaren verkocht, daar worden we blij van!”

Kleurseizoenen

In het systeem van de kleuranalyse zijn de verschillende types onderverdeeld in kleurseizoenen. Zo heb je bijvoorbeeld herfsttypes (warm, gedempt en diep) en wintertypes (koel, helder en diep). In het boek wordt dit uitgebreid uitgewerkt. ,,Met het boek kun je misschien zelf al herkennen welk kleurseizoen het beste bij jou past. Het leuke is dat het niet alleen over het uiterlijk gaat. Vaak zijn er ook innerlijke kenmerken die passen bij het kleurseizoen waar je onder valt.”

Laten we Miriam als voorbeeld nemen. Met haar lichtblonde haar en blauwe ogen is zij het koele zomertype. Ze draagt graag stoere kleding, is soms een echte ‘rockchick’ te noemen. Miriam kan goed luisteren, is nuchter en verzorgend van aard en heeft graag mensen om zich heen. Ook dit past bij het koele zomertype.

In het boek staat Miriam dan ook model voor dit type. In plaats van achter de camera, stond ze er nu een keertje voor. ,,Dat was erg leuk om te doen! Mijn stagiaire Amber maakte de foto’s en ze zijn super geworden. Ik moest eerst even wennen aan die nieuwe rol, maar het ging erg goed.”

Reis door de tijd

Elk kleurentype heeft een eigen hoofdstuk in het boek. Hierin staat de beschrijving centraal, met daaromheen de meest fantastische foto’s. Voor elk kleurtype zocht het duo een model. Vriendinnen of kennissen van Yvonne en Miriam poseerden vol enthousiasme voor de camera. Elk kleurtype werd in een ander decor gepresenteerd in een zogenoemde themashoot. Het is een reis door de tijd geworden. Het heldere lentetype is gepresenteerd in het Hollywood van de jaren ’20, de diepe winter in het Milaan van de jaren ’40, enzovoort. Miriam staat model in het Amsterdam van de ’80’s.

Yvonne zag het plaatje vooraf al helemaal voor zich. ,,Ik ben een beelddenker en houd erg van styling. Het idee om steden en jaartallen te koppelen aan de kleurentypes, zat al een tijd in mijn hoofd. Onze vormgever Lilian, begreep dat en heeft mijn creatieve hersenspinsels gestructureerd op een rijtje gezet. Hierdoor is het een reis door de tijd geworden via allerlei wereldsteden. Elk hoofdstuk ademt de sfeer en door Lilians werk is het een geheel geworden. Het voorbereiden van de themashoots vond ik geweldig. Ik maakte moodboards en verzamelde bijbehorende accessoires. Veel spullen had ik zelf al in huis en ik leende het een en ander. Bij Difa mochten we kledingsets lenen voor de shoots. Het plaatje moest kloppen!”

Miriam heeft genoten van het fotograferen en bewerken. ,,Zo’n shoot was echt een dag uit! De meeste modellen hadden weinig ervaring, maar de resultaten zijn allemaal supermooi. Het is altijd de kunst dat ze zich op hun gemak voelen voor de camera. En dat is goed gelukt. Ik heb een paar favorieten, zoals die van Priscilla. Zij is een warm herfsttype en we deden haar shoot in de herfst in het bos. De kleuren waren zo mooi. En hoe toevallig, er kwam net een man voorbij met een bladblazer. Hij blies de blaadjes voor ons de lucht in. Zo gaaf voor de foto’s!”

Bijbelse vrouwen

Yvonne vindt het jammer dat kapsters vaak in een hokje worden geplaatst. ,,Alsof we oppervlakkige wezens zijn, voor wie alles om het uiterlijk draait. Ik herken mezelf daar helemaal niet in. Ja, ik houd van persoonlijke verzorging en kan erg genieten van mooie kleding en make-up. Maar ik ben altijd geïnteresseerd in het innerlijk van mensen. Voor mij is mijn geloof in God erg belangrijk en ik wilde dit ook absoluut een plek geven in ons boek. God heeft de mensen zo veelzijdig en kleurrijk gemaakt. Hij schiep de seizoenen, met al hun schoonheid. Hij gaf ons allemaal een ander karakter. Wie zijn wij dan om elkaar zo te beoordelen? Ik houd van Spakenburg, maar al van jongs af aan heb ik moeite gehad met de vooroordelen die hier vaak zo´n grote rol spelen. Iedereen vindt zichzelf normaal en als een ander het anders doet, is dat raar of apart. Mij heeft het erg geholpen om te ontdekken dat elk mens een ander type is. Je mag jezelf zijn en de ander dus ook. Ik hoop dat ‘Let’s Glow’ dat ook laat zien tussen de regels door. De schoonheid in elke vrouw, de kracht van elke persoonlijkheid, ook al is die zo anders als die van jou. Laten we wat meer van elkaar genieten, in plaats van elkaar zo beoordelen!”

‘Iedereen vindt zichzelf hier in Spakenburg normaal en als een ander het anders doet, is dat raar of apart’

Om nog meer te benadrukken dat uiterlijk niet alles is, staat er bij elk hoofdstuk ook een Bijbelse vrouw centraal. ,,We weten niet hoe deze vrouwen eruit zagen, maar we leren ze wel kennen. Madelon Meester heeft ons hierbij geholpen.” Het boek bevat acht portretten van Bijbelse vrouwen. Bijvoorbeeld Debora met het lef van een diepe winter-vrouw. Of Esther, de vredestichter die haar kalmte wist te bewaren; dat past goed bij het koele zomer-type. Yvonne: ,,Ik vind het mooi dat God deze vrouwen inzet in zijn plan. Vrouwen met eigen kwaliteiten, maar ook met hun tekortkomingen. God gebruikt niet-perfecte mensen. Voor veel vrouwen is dat een pijnpunt. Ze vinden zichzelf niet goed genoeg. Maar dat ben je wel! Uniek en mooi gemaakt: let’s glow!”