Deel dit artikel op social platform

Opkomst Provinciale Statenverkiezingen in provincie Utrecht hoger dan in 2019

Het opkomstpercentage voor de Provinciale Statenverkiezingen 2023 in Utrecht is met 63,4% hoger dan bij de vorige verkiezingen. In 2019 was het percentage 61,6%.

Dat blijkt uit de voorlopige uitslagen die de gemeenten in de provincie Utrecht hebben doorgegeven aan persbureau ANP. De definitieve uitslag wordt op 24 maart vastgesteld externe linkdoor het centraal stembureau van de kieskring Utrecht.

,,Een mooi opkomstcijfer, er zijn nog meer mensen naar de stembus gegaan dan vier jaar geleden”, aldus commissaris van de Koning, ook voorzitter van Provinciale Staten, Hans Oosters. “Dat is een belangrijk signaal. Onze inwoners hebben hun stem willen laten horen. Het is nu aan de politieke partijen om hier goed mee om te gaan.”

In de Provinciale Staten van Utrecht is de BoerBurgerBeweging als nieuwe partij de grootste binnenkomer. In de voorlopige telling komt de partij uit op een eerste plek met 13,2 procent van de getelde stemmen. De tweede partij is GroenLinks met 12,8 procent van de getelde stemmen. Op plaats drie staat de VVD met 11,9 procent van de getelde stemmen.

Via de verkiezingswebsite www.kiesjouwutrecht.nl kun je de tellingen voor de voorlopige uitslagen nalezen.