Search
14°C
Deel dit artikel op social platform

Oratorium Noach in première in Amersfoort

 

Genodigden en publiek uit het hele land komen zaterdag 24 september om 14.00 uur samen in de Sint Joriskerk in Amersfoort voor de uitvoering van het gloednieuwe Oratorium Noach.

Het Onlinekoor, opgericht in 2020 tijdens de coronapandemie ziet reikhalzend uit naar de langverwachte première van het muziekstuk, gecomponeerd door de bekende dirigent en organist André van Vliet uit Polsbroek. De poëtische teksten gebaseerd op

het bekende verhaal uit de Bijbel komen uit de pen van Margreeth Ras-Van Slooten, uit Urk.

In juli 2020 werd Het Onlinekoor opgericht door dirigent Peter Burger uit Waddinxveen. Door de coronamaatregelen kwam al het korenwerk stil te liggen. De innovatieve dirigent ontdekte in deze periode een manier om via YouTube liederen in te studeren. Na dit getest te hebben met zijn bestaande koren ontstond er een nieuw idee. Een nieuw samengesteld online koor dat tijdens de lockdowns een gloednieuw muziekstuk zou gaan repeteren.

Peter Burger: ,,Ons oog viel op het verhaal van Noach, mede omdat in dit verhaal een heel gezin een jaar lang ‘in quarantaine’ moest vanwege een zondvloed. Het verhaal gaat over doorzetten, gehoorzamen en hopen op een goede afloop. Thema’s die ineens heel herkenbaar waren voor veel mensen.”

Al gauw meldden zich ruim 100 online koorleden aan en zo kon het project van start. Peter Burger schreef samen met een vriend het libretto en bracht André van Vliet en Margreeth Ras-Van Slooten bij elkaar. In overleg werden de teksten op muziek gezet en het koor ging deze nieuwe liederen online instuderen.

Peter Burger: ,,We hoopten dit project binnen een jaar af te ronden, maar de lockdowns verhinderden dit. Het is fantastisch dat aanstaande zaterdag Oratorium Noach het levenslicht ziet. We kijken enorm uit naar de première.”

Aan het middagconcert in de Sint Joriskerk werken verder nog mee: Jan Lenselink (piano), Elsemarieke Den Hartogh (fluit), Diana Abspoel (hobo), Mirjam Feijer (sopraan) en Jan Kooijman (lector).

Deuren open: 13.30 uur. Aanvang: 14.00 uur. Kaarten zijn nog te koop, via https://consolonl.nl/concert/premiere-van-oratorium-noach/