Deel dit artikel op social platform

Paleis Soestdijk gaat weer open

Van de Dikkie Dik Speurtocht in het park tot de unieke Downton Abbey-ervaring in het Paleis. Beleef op de bel-etage van het koninklijke Paleis verschillende exposities, maar ook knutselen voor de kleintjes en een stallenbezoek op de Parade met antieke koetsen behoren tot de mogelijkheden.

Dit voorjaar is er van alles te bewonderen en te doen op Paleis Soestdijk. Van 5 april tot en met 29 mei gaan het landgoed en het paleis weer open voor publiek. De boomgaard en kwekerij kunnen weer bezocht worden vanaf 15 april. De pop-upbrasserie van Maison van den Boer in de Oranjerie, is dé plek waar je kan genieten van een heerlijk hapje en een drankje.

Heb je altijd al het Downton Abbey-gevoel willen ervaren? Dit is je kans! Dit voorjaar gaat Paleis Soestdijk weer open voor publiek en kun je een kijkje achter de schermen nemen. In de personeelsruimtes zijn o.a. de porseleinkamer, telefooncentrale, bloemenkamer en de wijnkelder onder het bordes geopend.

Verschillende Koninklijke zalen zijn ingericht als wunderkammer met elk een eigen thema. Zo vind je in de Stuczaal de bijzondere privécollectie van Clementine Bayer-Looman met unieke beschilderde en bewerkte eieren, om helemaal in de paassfeer te komen. Stichting Sierk Schröder heeft onder andere drie levensgrote portretten van de Koninklijke Familie beschikbaar gesteld, deze zijn te zien in de Waterloozaal. Uit een privécollectie hebben we werken van M.C. Escher, die voor het eerst getoond worden. Werken van de Porceleyne Fles en koninklijke sleeën zijn te bewonderen in de Leuvenzaal. De Historische Kring Baerne stelt historische stukken tentoon. Antiquair Bert Degenaar en architecturaal antiquair Piet Jonkers richten beiden hun eigen wunderkammer in. Op de Parade zijn het Koetshuis en de Stallen open voor het publiek met koetsen en rijtuigen verzameld door Jan De Nerée tot Babberich, uit de Stichting Rijtuigenmuseum Duinrell.

Dikkie Dik Speurtocht

Dikkie Dik is jarig en viert dit voorjaar zijn feestje in de tuin van Paleis Soestdijk! Van 5 april tot en met 29 mei is een leuke speurtocht door de koninklijke tuinen uitgezet. Je kunt Dikkie Dik en veel van z’n vriendjes vinden over het hele landgoed. Bij de ingang van de paleistuin ontvang je een speurtocht en kun je aan de hand van dit boekje op zoek naar de bekende rode kater uit de boeken van Jet Boeke. De speurtocht is dit jaar extra feestelijk omdat Dikkie Dik 45 jaar bestaat. In 1978 verscheen hij voor het eerst op tv en sindsdien heeft hij de harten van peuters, kleuters en ouders veroverd. Dikkie Dik is inmiddels niet meer weg te denken uit de Nederlandse cultuur.

Open Boomgaard

Vanaf 15 april zijn de Boomgaard en Kwekerij weer open. Zij tellen bijna 1 hectare grond en zijn gelegen tegenover het Paleis op de Parade. Generaties lang werden er onder meer appels, peren, walnoten, bessen en bloemen gekweekt voor de koninklijke familie. In de lente kunt u de bloesem bewonderen. In de zomer kunt u bloemen plukken en in de herfst appels, peren en walnoten komen oogsten. U bent van harte welkom, de toegang is gratis en er zijn bloemen en fruit te koop.

De Maaltuin

In mei en juni heb je de kans om de tuinen van Paleis Soestdijk op een unieke manier te ontdekken. De voorjaarseditie van De Maaltuin is dit jaar in de Kassen, op het landgoed van Paleis Soestdijk. Bezoekers maken hier op culinaire wijze kennis met de verborgen en bijzondere verhalen van de koninklijke tuinen. De Maaltuin belooft een heerlijke avond uit te worden met lange eettafels in de kassen op het landgoed en een 5-gangendiner, geïnspireerd door de omringende geschiedenis, sfeervolle muziek; een prikkelende en inspirerende beleving op een bijzondere locatie.

De ticketverkoop van de Dikkie Dik Speurtocht en Lente in de maak! start eind maart. Kijk voor meer informatie, openingstijden, reserveren, tickets en toegankelijkheid: www.paleissoestdijk.nl.