Deel dit artikel op social platform

Palingrookwedstrijd op het Spuiplein

 

Vandaag vindt in Spakenburg de palingrookwedstrijd plaats.

In Spakenburg behoort palingroken tot de oude ambachten die, dankzij de herleefde interesse voor de cultuur uit ons verleden, nog steeds uitgeoefend worden. Om de belangstelling voor dit oude vakwerk levend te houden is een jaarlijkse palingrookwedstrijd in het leven geroepen, waarbij palingrokers strijden om de Jacob van Jan Trofee.

Om 09.00 uur zetten de deelnemers hun rooktonnen en -kasten klaar op het Spuiplein. Om 10.00 uur worden aan iedere deelnemer wedstrijdpalingen uitgedeeld en kan – na het officiële startsein – de wedstrijd beginnen.

Om klokslag 15.00 uur moet iedere roker bij de vakjury de wedstrijdpalingen inleveren. Vervolgens rust van 15.15 tot 16.30 uur op deze jury de taak om alle paling te keuren en rond 17.00 uur een winnaar aan te wijzen. Bij de beoordeling wordt gelet op kleur, gaarheid, zoutgehalte en natuurlijk op de smaak. De enige echte winnaar mag naar huis met de felbegeerde Jacob Van Jan Trofee. Natuurlijk kunt u de heerlijke versgerookte paling kopen. Los, in bosjes of als beleg tussen een vers broodje. Omdat vis moet zwemmen bieden de vele gezellige terrassen aan het Spuiplein u volop gelegenheid om de keel nat te houden.