Deel dit artikel op social platform

Passie voor hout en oud

 

Donderdag 11 mei was de laatste cursusavond van de door de Historische Vereniging Bunscote georganiseerde cursus botter en kubboot bouwen.

Bij de cursus Botterbouwen draait het om de liefde voor hout en de liefde voor oud. Dat is duidelijk merkbaar op de laatste cursusavond van dit seizoen. Met gepaste trots laten de modelbouwers de vorderingen van hun modellen zien aan medecursisten en bespreken probleempjes met de leermeesters. Het is precisiewerk en je moet er geduld voor hebben. Maar dan krijg je (bouw je) ook wat moois.

De botters worden aan de hand van het leerboek gemaakt. Dit boek bevat de tekeningen van alle ongeveer tweehonderd (!) onderdelen op ware grootte. Stapje voor stapje wordt de boot gebouwd. De cursisten krijgen elke maand een nieuwe opdracht, die ze vervolgens thuis uitwerken.

De bouw begint, net als in het echt, met het leggen van de kiel en daarna het voltooien van de romp. Als deze gereed is zijn de rondhouten aan de beurt: mast, gaffel en giek en tenslotte moeten de zeilen gemaakt en gehesen worden. Alles zeer natuurgetrouw op een schaal van 1 op 15 of 1 op 20. De zeer ervaren leermeesters ondersteunen de bouwers tijdens het gehele proces.

Het bouwen van een compleet schip kost een hobbymodelbouwer ruim twee jaar. De cursus telt momenteel ongeveer vijftien enthousiaste bouwers, die jaarlijks terugkeren tot hun botter klaar is. Soms beginnen ze aan een tweede of mogelijk derde schip. Een kubboot bouwen gaat uiteraard sneller, maar kost toch ook wel gauw een cursusjaar.

Het is een mooie hobby, voor zowel mannen als vrouwen, met als resultaat vaak een prachtige historische botter die lang kan pronken in de woonkamer.

Volgend seizoen wordt deze cursus opnieuw gegeven. Voor meer informatie daarover zie de site van de historische vereniging: www.bunscote.nl.