Search
19°C
Deel dit artikel op social platform

PFAS in Utrechts zwemwateren ruim onder advieswaarde RIVM

In de officiële Utrechtse zwemwateren zijn geen hoge concentraties PFAS aangetroffen. Dat blijkt uit metingen die in opdracht van de provincie Utrecht zijn uitgevoerd door de waterschappen en Rijkswaterstaat. De gemeten hoeveelheden blijven ver onder de advieswaarde die door het RIVM is vastgesteld.

,,Daarmee sluiten deze resultaten eigenlijk aan bij het beeld dat we in de hele provincie zien”, zegt gedeputeerde Water en Bodem Has Bakker. ,,We treffen lage concentraties PFAS op veel plekken waar we metingen doen aan. Gelukkig blijft ons zwemwater ruimschoots onder de advieswaarde en daar ben ik blij mee. Toch blijft de verspreiding van deze stoffen natuurlijk wel zorgwekkend.”

PFAS is een verzamelnaam voor meer dan 6000 stoffen en staat voor per- en polyfluoralkylstoffen. Deze stoffen breken niet af in de natuur en worden daarom ook forever chemicals genoemd. PFAS hebben handige eigenschappen, ze zijn water- vet en vuilafstotend en zitten in veel producten. Enkele voorbeelden zijn: cosmetica, kleding, gewasbeschermingsmiddelen, voedsel en anti-aanbaklagen. Volgens het RIVM krijgen Nederlanders over het algemeen teveel PFAS binnen. ,,Dat betekent gewoon dat er iets moet gebeuren. Een verbod op het gebruik van die stoffen zou helpen om verdere vervuiling van ons milieu tegen te gaan”, aldus gedeputeerde Bakker.

Over de schadelijkheid van deze stoffen is de afgelopen jaren meer bekend geworden. Ook de verspreiding ervan is beter in beeld. Om inzicht te krijgen in de aanwezigheid van PFAS in het Utrechtse zwemwater zijn dit jaar metingen gedaan door Rijkswaterstaat en de waterschappen Amstel, Gooi en Vecht, Rivierenland, Vallei en Veluwe en De Stichtse Rijnlanden.

De aanwezige hoeveelheden PFAS vormen geen gezondheidsrisico voor zwemmers in de officiële Utrechtse zwemwateren. Op de 27 locaties blijven de PFAS-waarden onder de gestelde advieswaarde van het RIVM. Volgens die richtlijn mag er maximaal 280 nanogram PEQ (verzamelnaam voor meerdere soorten PFAS) per liter in het zwemwater voorkomen. In Utrecht schommelen de gemeten waarden tussen de 0 PEQ/l en 81 PEQ/l.

In juli wordt door waterschap Amstel, Gooi en Vecht nog een extra meting naar PFAS gedaan en ook De Stichtse Rijnlanden meet in september nog een keer. Daarnaast houdt de provincie Utrecht samen met de RUD, de waterschappen en Rijkswaterstaat de algehele zwemwaterkwaliteit in de gaten. Als de waterkwaliteit onvoldoende is geeft de provincie een negatief zwemadvies af. Meer informatie over zwemwater is te vinden op: www.zwemwater.nl