Search
18°C
Deel dit artikel op social platform

Pieter Omtzigt is belangrijke drijfveer voor Rogier Zwaan

Het is voor Rogier Zwaan (22) de tweede keer dat hij op de kandidatenlijst staat bij het CDA. Op jonge leeftijd had hij al een brede interesse ontwikkeld voor politiek en bestuur. Zijn eerste ervaring met politiek was al op de basisschool: ,,Er werd toentertijd een verkiezingsmarkt georganiseerd”, vertelt Rogier. ,,Ik vond dat geweldig en vanaf dat moment was ik geïnteresseerd in politiek.”

Marloes ter Haar

Vanaf zijn zeventiende levensjaar bracht hij dit ook in de praktijk. ,,Na het bestuderen van de verkiezingsprogramma’s kwam ik erachter dat CDA Bunschoten het beste bij mij past”, geeft Rogier aan. ,,Toen las ik een bericht dat ze op zoek waren naar mensen. Ik heb meteen een mail gestuurd en na een paar gesprekken zat ik erbij!”

Maar vanwaar die interesse voor politiek?

,,In de politiek kun je écht het verschil maken in het leven van mensen”, antwoordt Rogier. ,,Het oplossen van maatschappelijke problemen en het verbeteren van het openbaar bestuur staan daarin voor mij centraal.” Pieter Omtzigt is voor Rogier een belangrijke drijfveer. ,,Zijn politieke stijl spreekt mij erg aan, omdat hij problemen durft aan te kaarten en net zolang doorzet, totdat ze opgelost worden”, legt Rogier uit.

Wat doe je naast je politieke functie?

,,Ik studeer Politicologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam”, vertelt Rogier. Een politieke studie dus. ,,Ik zit op dit moment in mijn laatste jaar. Ik heb deze periode nog twee vakken en daarna kan ik beginnen met mijn scriptie.” Ook heeft hij al plannen voor daarna. ,,Ik hoop volgend jaar een master Economie te doen. Ik merk dat ik politieke economie interessant vind en wil daar graag mee verder gaan.” Ook werkt Rogier bij Kieskompas. ,,Dat is een wetenschappelijk onderzoeksbureau, dat het meest bekend is door het maken van stemhulpen in zowel binnen- als buitenland. Voor deze verkiezingen hebben we met Kieskompas voor 35 gemeenten stemhulpen gebouwd.” In zijn vrij tijd is Rogier te vinden op de tennisbaan bij De Eemslag of op het voetbalveld bij Eemdijk.

Waarom koos je voor het CDA?

,,Ik beschouw mijn eigen politieke oriëntatie als net iets rechts van het midden en met een christelijke identiteit”, legt Rogier uit. Hij merkte dat het CDA het beste bij hem past. ,,En daar heb ik geen spijt van”, geeft hij aan. ,,De afgelopen vier jaar heb ik gezien, dat wij inhoudelijk de sterkste fractie hebben. We hebben veel uit ons verkiezingsprogramma in de praktijk kunnen realiseren.”

Wat is jouw rol binnen het CDA?

Rogier is op dit moment commissielid in de commissie Samenleving. ,,Ik houd mij daar onder andere bezig met zorg, onderwijs, sport en cultuur”, vertelt hij. In de commissie worden deze thema’s uitgebreid besproken. ,,En dan kijken we waar partijen het met elkaar eens zijn en waar veel meningsverschil zit. Vervolgens is het aan de gemeenteraad om definitieve besluiten te nemen.”

Dit is jouw tweede keer op de lijst. Wat zijn de grootste verschillen tussen toen en nu?

,,De tijd vliegt!”, spreekt Rogier uit. ,,In 2018 kwam ik net kijken en had ik nog geen ervaring in de lokale politiek.” Hij stond toen op plek zeven. ,,Ik liet het allemaal maar op mij afkomen. Nu heb ik vier jaar ervaring als commissielid en heb ik veel meer kennis van alle dossiers. Dit keer sta ik op plek vier op de lijst en dat brengt andere verantwoordelijkheden met zich mee, omdat plek vier een verkiesbare plaats is.”

Over twee weken is de uitslag al bekend. Wat verwacht jij?

,,Ik hoop een mooie verkiezingsuitslag voor CDA Bunschoten”’, spreekt Rogier uit. ,,Ik durf te stellen dat onze fractie het meest actief is in de gemeenteraad en zich het hardst inzet voor ons dorp. Toen de coalitie VVD-ChristenUnie uit elkaar viel, hebben wij verantwoordelijkheid genomen door toe te treden tot de nieuwe coalitie. Ik hoop dat we beloond worden voor ons harde werken.”