Deel dit artikel op social platform

Plonzen in ijskoud water

Zwemclub De koude plons, zo noemen ze zichzelf op Instagram. De club bestaat uit een groep mensen die graag een plonsje doen in de vrije natuur rondom Gooi en Eemland. Deze club is in december opgestart door Spakenburger Jouke Vink (37) en veel mensen sloten zich er al bij aan. Nu gaan ze elke week wel een keer het koude water in. Voor hun gezondheid, maar ook voor verbinding.

Het concept van koudetraining is al langer bekend bij onder andere gezondheidsgoeroe Arie Boomsma die regelmatig een koud bad neemt in zijn achtertuin. Daarnaast is er Wim Hof die beter bekend staat als ‘The Iceman’. Wim heeft al diverse kouderecords op zijn naam staan. Denk bij deze records aan blootsvoets besneeuwde bergen beklimmen, zwemmen op de Noordpool gekleed in niet meer dan een zwembroek of een halve marathon door Finland op blote voeten lopen in temperaturen tussen de 20 en 30 graden Celsius onder nul. The Iceman is ervan overtuigd dat mensen hun zenuwstelsel kunnen aansturen met hun geestelijke vermogen. Hij combineert ademhalingstechnieken en de overtuiging dat het lichaam veel meer kan dan gedacht wordt.

Maar waarom zou iemand dit zichzelf aandoen? The Iceman beweert dat deze koudetrainingen alle ziektes tegengaan. Hij doet hier dan ook grootste uitspraken over die niet bij iedereen in de goede aarde vallen. Dat het koude water een boost geeft aan je immuunsysteem is een feit. Uit onderzoek blijkt dat dagelijks koud douchen ervoor zorgt dat mensen zich minder vaak ziek melden. Naast dit voordeel verhoogt de kou je alertheid, zorgt het voor een beter humeur, een sneller herstel en pijnbestrijding.

Koud douchen

Vandaar ook dat het koudetrainen op dit moment een trend te noemen valt. Veel mensen zijn de laatste tijd ‘bewust’ bezig met hun gezondheid. Je ziet veel filmpjes voorbijkomen op Instagram en Facebook met de bijbehoren tips en tricks om de kou toe te passen in je leven. Veel mensen voegen het koudetrainen toe aan hun dagelijkse routine, door bijvoorbeeld koud te douchen. Ook Jouke is op de hoogte van het koudetrainen en kreeg in de periode tussen Kerst en oud en nieuw het grandioze idee om in de vrije natuur het water in te gaan. ,,Ik wilde weten hoe het voelde en wat het met mijn lichaam zou doen. Ik douchte zelf ook al weleens koud. Toch wilde ik het plonzen in de natuur ook een keer ervaren”, vertelt hij.

Op de fiets ging Jouke op zoek naar een geschikte plek om zijn eerste plons te maken. Langs de Nijkerkerweg ging hij te water en legde dit vast. ,,Het water was verschrikkelijk koud, maar het gevoel wat ik erna had, was euforisch”, legt hij uit. ,,Je hele huid tintelt en gloeit. Het gaf écht een kick! Een niet te beschrijven gevoel.” Zijn filmpjes uploadde hij op het Instagram-account van Zwemclub de koude plons en al gauw benaderden andere mensen uit de buurt hem. ,,Ze vonden het gekkenwerk wat ik deed, maar ook heel leuk. Velen wilden ook wel een keertje mee.” Er vormde zich een groepje van mede-dorpsgenoten en ook van mensen buiten de plek die meerdere keren per week samen in het water doken. ,,We zijn al in de Eem geplonsd en gaan iedere week wel een keer langs de Nijkerkerweg in het water. We zijn nog op zoek naar andere plekken waar we een keer in de natuur kunnen zwemmen”, vertelt Jouke. ,,Ook heeft één van de jongens een eigen ijston in de tuin met 600 liter water erin. Daar zijn we ook een keer in geweest.”

Paniekgevoel

Een geschikte plek is waar je voorzichtig het water in kan lopen. Erin duiken is niet de bedoeling, want het is belangrijk om de controle over je ademhaling te behouden. ,,Het is een drempel die je over moet. Iedere keer weer is het een uitdaging; het wordt nooit makkelijker!”, lacht Jouke. ,,Toch doe je het, want het gevoel wat je erna hebt, wint het. Vooraf is het wel verstandig om ademhalingsoefeningen te doen. Daarnaast is het echt een kwestie van een knop omzetten.” Afgelopen weekend ging zijn vrouw Heleen voor de tweede keer het water in. ,,De kou grijpt je aan, waardoor je echt een paniekgevoel over je heen krijgt”, legt ze uit. ,,Dat gevoel moet je onder controle zien te krijgen.”

De Bunschoter mocht afgelopen weekend getuige zijn van het gedurfde tafereel. ,,Maar alleen als je ook meegaat het water in!”, zei Jouke lachend van tevoren. ,,Iedere beginner kan meedoen. Je hoeft helemaal nog niet ervaren te zijn om te kunnen plonzen. Al ga je alleen even erin en er weer uit, dat geeft niets. We doen het met elkaar.” Tien deelnemers uit verschillende plaatsen zijn van de partij. Voor de één was het de eerste keer en voor de ander de zoveelste sprong in het diepe. De watertemperatuur lag op dat moment op 6 graden. Het is niet dat de groep een half uur in het water ligt te chillen. Na ongeveer twee minuten is iedereen er weer uit. ,,Je bouwt het langzaam op en iedereen moet vooral doen wat goed voelt”, zegt Jouke. ,,Het is geen wedstrijd. Voor iedereen is het een persoonlijke overwinning. Voor de één is dat heel even dippen en voor de ander is het een tijdje lang dobberen.”

Immuunsysteem

De meeste mensen krijgen al koude rillingen bij het idee. ,,Voor mij is het belangrijkste dat mijn weerstand en immuunsysteem een boost krijgt”, legt Jouke uit. ,,Het is belangrijk om je bewust te zijn van je eigen gezondheid. Je kan je afweersysteem helpen door goed te eten, te leven, te slapen en te sporten of net zoals ons: een koude plons! Zeker in deze tijden is dit erg belangrijk.” Daarnaast omschrijft Jouke het gevoel dat hij krijgt als hij uit het water komt. ,,Je staat helemaal ‘aan’ en je komt tot leven. Je lichaam laat alle stress los en krijgt een soort van schok. Het is heel goed voor je mentale gezondheid, want je voelt je als herboren. Je hebt het gevoel dat je de hele wereld aankan!” En zo heeft iedereen een eigen motivatie, maar de gezondheid is vaak de grootste reden.” Een andere deelneemster vertelt dat ze vaak last had van migraine en dat ze al vaak koud douchte. Nu ze ook in de natuur plonst, merkt ze dat ze minder last heeft van de hoofdpijnen.

Verbinding

Jouke geeft aan dat de verbinding met de groep die plonst het allermooist is. ,,Dit alles doet veel met je lijf, maar zo met elkaar maakt het ook nog eens leuk. Het maakt niet uit wat je doet of wie je bent; op het moment dat we het koude water ingaan, zijn we allemaal gelijk. Voor iedereen is het water even koud en iedereen voert zijn of haar eigen gevecht. Die verbinding met elkaar vind ik super!” De groep houdt elkaar goed in de gaten en zwemmen samen heen en weer. Ze hebben een grote support aan elkaar. De warmte spat ervan af en dat terwijl het water zo koud is.

Ook een keer plonzen? De groep is via @dekoudeplons op Instagram te bereiken. ,,Nogmaals: iedereen is welkom om mee te doen met ons!”, sluit Jouke nog af. Hij kijkt ernaar uit om met zoveel mogelijk mensen te verbinden door deze ervaring te delen.