Deel dit artikel op social platform

Politie waarschuwt voor phishingmails over energietoeslag

 

Nepmails en sms’jes over de energietoeslag zijn de nieuwste methode van cybercriminelen om mensen op te lichten.

Het gaat om phishingmails en -sms’jes waarin staat dat u recht hebt op een eenmalige tegemoetkoming voor uw hoge energierekening. Dat blijkt onder meer uit onderzoek van RTL Nieuws.

Nu iedereen zich zorgen maakt over de stijgende energiekosten, spelen de nepmails en sms’jes over de energietoeslag opnieuw in op een actuele ontwikkeling. Vorige zomer probeerde internetcriminelen met eenzelfde soort truc een slaatje uit de oververhitte woningmarkt te slaan. Eerder gebruikten cybercriminelen onder meer soortgelijke oplichtingstrucs rondom de Belastingdienst en het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB).

De nepberichten die momenteel rondgaan melden dat u energietoeslag kunt aanvragen. Via een ‘digitale knop’ worden slachtoffers verleid om hun persoonlijke gegevens en bankrekeningnummer in te vullen.

De nepmails en sms’sjes worden vaak opgevolgd door neptelefoontjes van de bank. Hiermee proberen de criminelen onder meer uw bankgegevens te bemachtigen. In deze telefoongesprekken wordt potentiële slachtoffers vaak voorgehouden dat er fraude is gepleegd met hun bankrekening en dat ze hun geld kunnen veiligstellen door het tijdelijk naar een andere rekening over te boeken.

Bij berichten over toeslagen is het altijd belangrijk om de informatie te controleren via de officiële website van de overheid: rijksoverheid.nl. In de meeste gemeenten is de energietoeslag automatisch geregeld, in sommige gemeenten moet je als aanvrager zelf met de gemeente bellen. Een digitale knop om de energietoeslag aan te vragen bestaat dus niet.

Je kunt ook zelf het adres van de website controleren of met de gemeente of overheid bellen om te checken of je recht hebt op energietoeslag.