Deel dit artikel op social platform

Reizigers niet goed op de hoogte van staking

Het streekvervoer staakte opnieuw deze ochtend. Veel reizigers waren niet op de hoogte van de staking.

Sommige reizigers stonden al anderhalf uur tevergeefs te wachten bij de bushalte. Dit zorgde ervoor dat ze niet op tijd op hun bestemming konden komen, zoals school en werk. Sommige reizigers kozen ervoor om een taxi te bellen of hun ouders om hulp te vragen voor vervoer. Syntus, de vervoerder, meldde dat er de hele dag geen bussen zouden rijden, behalve de scholierenlijnen.

Ook morgen zal er een staking plaatsvinden, maar Syntus verwacht dat een deel van de bussen dan wel volgens de dienstregeling zal rijden. Al wekenlang voeren werknemers in het openbaar vervoer actie voor een betere cao, met onder meer afspraken over een fatsoenlijke loonsverhoging, het aanpakken van de hoge werkdruk en een regeling om eerder te kunnen stoppen met werken.

Duizenden buschauffeurs komen vandaag naar de Jaarbeurs in Utrecht. Namens de werknemers overhandigen vakbonden FNV en CNV een witboek en een petitie aan staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven. Hiermee vragen de bonden aandacht voor het vastgelopen cao-conflict in het openbaar vervoer.

Marijn van der Gaag, bestuurder FNV Streekvervoer: ‘Het is positief dat de staatssecretaris ons witboek in ontvangst komt nemen. Eindelijk neemt het kabinet enige verantwoordelijkheid. We hebben al een tijd aangedrongen op hun bemoeienis bij onze cao-strijd. Den Haag heeft te lang weggekeken. Natuurlijk gaat het ons om loon, werkdruk en andere afspraken op de korte termijn. Maar het gaat óók om de toekomst van het streekvervoer, met name op het platteland waar lijnen verdwijnen. Zoveel mensen zijn afhankelijk van het streekvervoer, dat moet gewoon een zaak zijn waar Den Haag zich mee gaat bemoeien.’