Deel dit artikel op social platform

Repair Café helpt al vijf jaar bij reparaties

 

Vandaag vierde Repair Café Bunschoten een jubileum. Repair Café is namelijk al vijf jaar actief in het dorp.

Dit werd gevierd met taart, popcorn en een poppendokter. Vanwege het jubileum waren er iets meer bezoekers gekomen dan gebruikelijk. Enkele bezoekers brachten voor het eerst een bezoek aan het Repair Café.

In 2009 werd in Amsterdam voor het eerst een Repair Café gehouden en dat was meteen een groot succes. Het concept is in 2009 bedacht door milieuactiviste Martine Postma. Al snel werden na het succes ook in andere plaatsen Repair Cafés opgericht.

Eerste donderdag van de maand

Bij het Repair Café zijn vrijwilligers die helpen met het herstellen van kapotte artikelen. Dit wordt iedere eerste donderdag van de maand gedaan in het pand van de Genadebank aan de Dieselweg tussen 13.00 en 16.00 uur. Door repareren te promoten, wil het Repair Café actief bijdragen aan een duurzame samenleving. Veel mensen gooien artikelen weg die nog gemaakt kunnen worden.

Gemiddeld worden ongeveer 27 artikelen per bijeenkomst aangeboden te reparatie. Alles wat het niet meer doet, kan gebracht worden. Tijdens het repareren kan meegekeken worden. Daarnaast is het soms ook mogelijk om zelf aan de slag te gaan onder toezicht van een deskundige vrijwilliger. Hierdoor kunnen bezoekers van het Repair Café mogelijk de volgende keer het artikel zelf maken.

Geen kosten

Stofzuigers en koffiezetapparaten worden het meest aangeboden bij het Repair Café. Bij ongeveer 60% van de spullen lukt het uiteindelijk daadwerkelijk om te maken. Het Repair Café is onderdeel van de Boei. De Boei kan nog nieuwe vrijwilligers gebruiken. Ze zijn voornamelijk nog op zoek naar elektromonteurs. Aan het bezoeken van het Repair Café zijn geen kosten verboden. Wel is het mogelijk een donatie te doen.

,,Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Maar weggooien is ook ‘zonde’, zeker als je niet veel geld te besteden hebt. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen. Maar bovenal willen we met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is en vaak heel makkelijk”, aldus de Boei.