Deel dit artikel op social platform

Rij zuiniger tijdens je vakantie

 

In Utrecht begint zaterdag de zomervakantie. Ga jij met de auto op pad? Met deze vier tips rij je een stuk zuiniger. Dat is fijn voor je portemonnee en voor het klimaat, want je stoot ook minder CO2 uit.

Als je met een volgeladen auto de Route du Soleil richting Zuid-Frankrijk aflegt, is het wel fijn om zo relaxed en zuinig mogelijk te rijden. Veel auto’s hebben handige systemen die je daarbij helpen, zoals de cruise control en ECO-modus. Hiermee kan je een stuk zuiniger rijden. Hoe en wanneer maak je gebruik van deze handige systemen? Hieronder vier tips:

1. Controleer of de ECO-modus aanstaat. Met deze modus aan rij je een stuk zuiniger. De ECO-modus schakel je meestal in via een knopje op het middenconsole of op het dashboard. Staat de ECO-modus aan? Dan ben je klaar om te vertrekken.

2. Heb je een handgeschakelde auto met een schakelindicator? Maak er dan gebruik van. De indicator geeft op het dashboard met een pijltje aan wanneer je het beste naar een hogere versnelling kan schakelen. Wanneer je deze aanwijzing volgt, kan je zo’n 5% zuiniger rijden. Heeft jouw auto geen schakelindicator? Schakel dan rond de 2.000 toeren naar een hogere versnelling.

3. Rij je lange stukken? Gebruik zoveel mogelijk de cruise control.

De cruise control helpt je om automatisch op dezelfde snelheid te rijden. Dat is niet alleen zuiniger, het rijdt ook relaxter. Gebruik de cruise control op stukken waar het rustig is. De cruise control zet je aan met een knop op het stuur of met een hendeltje aan de stuurkolom.

4. Heeft je auto een start-stopsysteem? Zorg er dan voor dat deze ook aanstaat. Hiermee schakelt de motor automatisch uit zodra de auto even stilstaat. Zo bespaar je brandstof. Meestal staat het start-stopsysteem standaard aan. Dat herken je aan het lampje op je dashboard. Heeft je auto geen start-stopsysteem en verwacht je dat je wat langer stil staat, zet dan de motor handmatig uit en start hem weer als je kan gaan rijden.

Zit jij nog in de inpak- en regelmodus voor je vertrek? Vergeet dan niet de bandencheck. Controleer of je banden de juiste spanning hebben en pomp ze zo nodig op. Met de juiste bandenspanning rij je namelijk veiliger, zuiniger en schoner. Als je een reserveband hebt of met de caravan op vakantie gaat is het ook belangrijk om die banden op de juiste spanning te brengen.

Op lekkeropweg.nu vind je tips en handige video’s om zuinig te rijden. Door zuiniger te rijden bespaar je geld en wordt de CO2-uitstoot verminderd. Dit draagt bij aan een beter klimaat. Meer tips en informatie om klimaatbewust te leven vind je op Iedereendoetwat.nl.