Search
3°C
Deel dit artikel op social platform

Samen SPKNBRG gaat voor verbinding

 

Er is veel vertrouwen in toerisme en evenementen in ons mooie dorp. Het was een tijdje stil rondom de toekomst van de plaatselijke VVV en de organisatie van een aantal belangrijke evenementen, maar achter de schermen is hard (samen)gewerkt om te komen tot een nieuwe opzet. Samen SPKNBRG is de naam van de stichting die dit de komende jaren op zich gaat nemen. Met als eerste prioriteit de versterking van het toeristisch informatiepunt en de organisatie van onder meer de Spakenburgse Dagen, Botterpop, de Sinterklaasintocht en de wintermarkt. Er is veel te doen, maar de gemeente, de bestuursleden en de medewerkers zien een mooie toekomst in toerisme en evenementen in ons dorp.

Met Samen SPKNBRG wordt ook echt een nieuwe start gemaakt. Het was om veel redenen praktisch het beste om een aantal bestaande organisaties op te heffen en door te gaan met één nieuwe.

Dat schept duidelijkheid; naar andere organisaties, ondernemers, inwoners en de gemeente. De gemeente heeft in samenspraak met de bestuursleden van Dynamisch Spakenburg gewerkt aan het terugbrengen van het aantal stichtingen om zo ruimte te maken voor Samen SPKNBRG.

Verbinding en resultaat

Iedereen voelde de noodzaak van een goede organisatie voor een toeristisch informatiepunt en een aantal evenementen. De ambities van het gemeentebestuur sprak de nieuwe organisatie aan en met elkaar is nagedacht over een goede aanpak, waarvoor het eerder opgeleverde rapport van Stad & Co een belangrijke basis vormde. Het plan voor Samen SPKNBRG bevat de belangrijkste doelstellingen en prioriteiten, maar ook de benodigde mensen en de financiële middelen. Om het gewenste resultaat te kunnen behalen zijn dat belangrijke randvoorwaarden net als een goede verbinding met ondernemers én vrijwilligers.

Gefaseerde aanpak

Met die randvoorwaarden is inmiddels een start gemaakt. Wouter Hopman, reeds werkzaam bij de VVV, krijgt hulp van Marianne Korlaar en Pierre van der Gijp. Daarnaast zal er voor 20 tot 24 uur per week nog een collega gezocht worden. Er komen veel vragen binnen, mensen zijn op zoek naar informatie over ons dorp en alles wat hier te doen is. Het seizoen gaat nu echt weer beginnen. Samen zijn ze al aan de slag gegaan met de organisatie van het kantoor en de evenementen. Met een aantal van die evenementen gaat Marianne aan de slag, in eerste instantie met de Spakenburgse Dagen en Botterpop: ,,Maar we hebben nog veel meer mooie parels binnen onze gemeentegrenzen; de Visserijdag, de Zuidwal, bottertochten, de musea, de Visafslag. We hebben toeristen echt wat te bieden.”

,,We realiseren ons dat er meer is dan het centrum van Spakenburg”, vult Pierre aan. ,,Hoewel dat voor veel mensen de reden is voor een bezoek aan onze gemeente, zullen we met onze communicatie en promotie zeker laten zien dat er hier nog veel meer gebeurt. Denk maar eens aan de Bunschoter Boeren- en Beestenboel, de molen, Heel Diek Rookt, de Kunstroute, enz. Daar zitten goede organisatoren achter, die hebben laten zien dat dit zeer de moeite waard is om naartoe te komen.” Tegelijkertijd ziet hij nog veel mogelijkheden om de groep bezoekers aan ons dorp te vergroten. Mensen uit de regio, watersporters, fietsers, wandelaars, bezoekers aan de campings en B&B’s.

Toekomst

Zoals gezegd ligt de focus op de genoemde evenementen in 2023. In de tussentijd wordt ook gewerkt aan verbinding en samenwerking. Samen SPKNBRG heeft al met veel mensen gesproken, zoals ondernemers en vertegenwoordigers van verschillende (culturele) organisaties. Daarnaast wordt er op dit moment nog gesproken over een mogelijk op korte termijn nog op te richten Vereniging voor Centrumondernemers, een belangrijke nieuwe partner.

Samen SPKNBRG ziet nog mooie mogelijkheden voor uitbreiding van de activiteiten en samenwerkingen. Nieuwe arrangementen voor bezoekers en nog meer aandacht voor fietsers en wandelaars bijvoorbeeld. Er liggen ook mogelijkheden voor de zakelijke markt, of de bezoekers aan een voetbalwedstrijd, enz. Kortom, genoeg kansen voor een mooie toekomst voor toerisme en evenementen in ons mooie dorp. Samen SPKNBRG wil daar graag aan bijdragen.

Samen SPKNBRG bestaat uit:

bestuur: Angela Velten, Hein Buiteman, Klaas-Arthur van Diermen en David Hartog;

in het veld: Marianne Korlaar, Pierre van der Gijp en Wouter Hopman.