Search
3°C
Deel dit artikel op social platform

Scholieren voortgezet onderwijs werkten elf uur per week

Twee derde van de scholieren van 15 jaar en ouder in het voortgezet onderwijs had een bijbaan in het derde kwartaal van 2023. Zij werkten gemiddeld bijna elf uur in de week, vaak als vakkenvuller, in de bediening of als keukenhulp.

De helft van de scholieren met een bijbaan werkte naar eigen zeggen meestal of altijd ‘s avonds. Dat meldt het CBS op basis van de Enquête beroepsbevolking (EBB) in de Jeugdmonitor.

Studenten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en het hoger onderwijs (ho) werkten met 81 procent en 76 procent vaker dan scholieren in het voortgezet onderwijs. Ook werkten zij met respectievelijk 23 uur en 19 uur per week meer uren.

Het gemiddeld aantal uren dat scholieren en studenten in een normale of gemiddelde werkweek werkten, bleef nagenoeg gelijk de afgelopen paar jaren. Wel is vooral voor scholieren in het voortgezet onderwijs, en in mindere mate voor studenten in het hoger onderwijs, een duidelijk seizoenpatroon te herkennen. In het derde kwartaal valt de zomervakantie, waarin scholieren de meeste uren werken. In het eerste en vierde kwartaal werkten scholieren over het algemeen minder uren.