Search
14°C
Deel dit artikel op social platform

Spakenburgs docudrama op het grote scherm

 

In Ontmoetingscentrum De Bron werd vrijdagavond 16 september het docudrama Vissers in Verzet op het grote doek vertoont. Vorige week was de première in Streams Breede Beek in Nijkerk. Daar was zelfs de rode loper uitgerold voor de crew en de cast. De theaterzaal zat vol. Henk Koelewijn, drijvende kracht achter dit project, ontving die avond de Pluim van de gemeente Bunschoten.

Ook in De Bron was een groot aantal mensen aanwezig. Daarnaast waren er een aantal genodigden. Het docudrama betreft een verzetsverhaal van Spakenburgse vissers uit de Tweede Wereldoorlog, gespeeld door jongeren, als eerbetoon aan hun grootouders.

Het idee voor Vissers in Verzet is ontstaan tijdens een vergadering op het Oostwende College. De school wilde iets doen in het kader van 75 jaar vrijheid. Ze kwamen uiteindelijk op het idee om een openluchtvoorstelling te houden. Omdat voor het project geld nodig was, is er uiteindelijk voor gekozen een stichting op te richten om fondsen te werven.

Uiteindelijk is het niet gelukt om het stuk op te voeren als openluchtvoorstelling. Dit was niet mogelijk vanwege het coronavirus. Daarom werd besloten om een film te maken. De film werd vanavond vertoond. Eerder was de film al te zien op RTV Utrecht en de Lokale Omroep S[Spakenburg. Ook het Visserskoor was aanwezig. Dat zong voor en na de film enkele liederen.

Het verhaal van Vissers in Verzet speelt zich af in 19 september 1944. De vissers van Spakenburg kwamen toen in verzet tegen de Duitsers. Duitse bezetters waren boos dat vissers hun paling achterhielden en niet afdroegen, maar doorverkochten of uitdeelden aan families. Daarom wilde de bezetters de botters afvoeren naar Stavoren. De vissers kregen lucht van dit plan en hebben zeilen, tuig, fokken en helmstokken van de botters verwijderd.

Henk Koelewijn heeft na afloop van de film meerdere mensen bedankt die meegewerkt hebben aan de film. Daarna werden bestuurdersleden van de scholen uit Bunschoten het podium opgeroepen. Alle bestuurdersleden kregen de film op dvd en usb om aan hun leerlingen te laten zien. Daarnaast werd verteld dat er ook lespakketten zijn ontwikkeld die aansluiten bij de film. Eind september zal de film ook nog uitgezonden worden in zorg- en wooncentrum De Haven.