Deel dit artikel op social platform

Supermarkten vaak in de fout met prijzen

 

Supermarkten rekenen vaak de verkeerde prijs voor aanbiedingen. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond. Hierdoor betalen consumenten aan de kassa vaak meer dan in de winkel staat aangegeven. Ondanks eerdere beloftes ziet de Consumentenbond nog geen verbetering.

De Consumentenbond bezocht vestigingen van Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl en Plus en controleerde per keten de prijzen van negentig aanbiedingen, verspreid over drie filialen.

Voor de steekproef keek de Consumentenbond alleen naar artikelen die de winkel op een speciale manier presenteerde. Bijvoorbeeld met de prijs op een groot bord ernaast of op een opvallende plek in de winkel, zoals kopstellingen, actiedisplays, losstaande bakken of koelingen. Daarbij zaten ook aanbiedingen uit de weekfolders. De producten in reguliere schappen, in veel winkels voorzien van elektronische prijskaartjes, vielen niet onder dit onderzoek.

Bij één van de supermarkten in kwestie werd er voor 31 van de 90 aanbiedingen een andere prijs gerekend aan de kassa dan in de winkel. Ook bij de andere supermarkten was het belabberd; iedere keten ging de mist wel in. Een enkele rekende alle prijzen goed.

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ,,Dit soort fouten zijn onacceptabel, zeker nu alles duurder wordt en consumenten juist op zoek gaan naar aanbiedingen. De prijs waarmee de winkel adverteert, moet ook de prijs zijn die je aan de kassa betaalt.”

Reactie supermarkten

De meeste supermarkten laten weten de onderzoeksresultaten zeer serieus te nemen. Ze erkennen dat het misgaat en garanderen beterschap. Molenaar: ,,Daarom doen we nu geen melding bij de toezichthouder. Wel houden we nauwlettend in de gaten of de supermarkten hun beloften nakomen. En omdat miljoenen consumenten de afgelopen jaren te veel betaalden, nodigen we deze supermarkten uit een passende donatie te doen aan bijvoorbeeld Voedselbanken Nederland.”