Deel dit artikel op social platform

Tentoonstelling ‘Zuiderzeegezichten’ geopend in Museum Spakenburg

 

Vrijdagmiddag werd de tentoonstelling ‘Zuiderzeegezichten van A.P. Schotel’ geopend in Museum Spakenburg.

Een groot aantal kunstwerken van Anthonie Pieter Schotel zijn opgehangen in de tentoonstellingsruimte van het museum. De schilder is in 1890 geboren. Hij is een afstammeling van de bekende zeeschilder Johannes Christiaan Schotel. In 1901 kreeg hij zijn eerste en enige schilderles. De kunstenaar heeft vooral veel schilderijen gemaakt van de Zuiderzee en havengezichten. Spakenburg bezocht hij vooral in de periode na 1929 toen hij in Laren woonde.

Zeven musea uit het Netwerk Zuiderzeecollectie hebben samengewerkt voor de organisatie van deze tentoonstelling. De tentoonstelling is opgesplitst in twee delen: In de eerste fase waren werken van Schotel te bewonderen in Museum Schokland, het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en Het Oude Raadhuis in Urk. In het tweede cluster van 15 juli tot en met 18 september zijn de werken te bewonderen in Stadmuseum Harderwijk, Museum Spakenburg, Huizer Museum en het Volendams Museum.

Het museum heeft in 2021 zelf ook een kunstwerk van Schotel in het bezit kunnen krijgen. Na flink onderhandelen hebben ze het schilderij kunnen kopen. Het betreft een schilderij van het havengezicht van Spakenburg. Door het schilderij op te hangen in de tentoonstellingsruimte, was de tentoonstelling officieel geopend.

Voor de tentoonstelling is ook een tentoonstellingsgids gemaakt. Deze gids is gratis beschikbaar voor bezoekers van het museum. De tentoonstelling werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van: Mondriaanfonds, Elisabeth Goedvolk Stichting, Zabawas, PBCF, BNG Cultuurfonds, Gemeente Bunschoten, Gemeente Harderwijk, Gemeente Noard-East Fryslan, Gemeente Urk en Gemeente Zuidwest Friesland.