Deel dit artikel op social platform

Toename van armoede zichtbaar door gedumpte kleding

 

Er worden de laatste tijd op steeds meer plekken gedumpte kledingstukken aangetroffen. Het betreft waarschijnlijk kleding afkomstig van zakken naast de kledingcontainer. Bij de kledingcontainer worden de zakken met regelmaat opengemaakt in de avond en nacht.

Heel af en toe lopen mensen overdag zakken open te maken om vervolgens kleding mee te nemen. De kleding in de containers zijn bedoeld voor KringloopCentrum Bunschoten. Meerdere inwoners in Bunschoten hebben al een melding gemaakt van gedumpte kleding op straat of in de struiken.

Door de hoge energieprijzen is de armoede in de gemeente toegenomen. Hierdoor zijn er steeds meer inwoners die geen of weinig geld overhouden om te besteden aan nieuwe kleding. Dit zal dan waarschijnlijk ook de reden zijn dat op steeds meer plekken gedumpte kleding wordt aangetroffen.

In Bunschoten zijn enkele initiatieven om gratis aan kleding te komen:

– De Genadebank heeft in Bunschoten een kledingbank. Hier kunnen minderbedeelden gebruik van maken. Iedere zaterdag is het mogelijk om daar kleding te brengen. Ze zoeken nu voornamelijk najaarskleding voor heren, dames en kinderen. Gebruikers van de kledingbank kunnen op woensdagmorgen kleding afhalen.

– Daarnaast is op Facebook de groep ‘Gun het de ander alles gratis groep Spakenburg’ in deze groep worden spullen aangeboden die gratis af te halen zijn. Ook kledingstukken worden hier dagelijks aangeboden.

– Ook doen sommige inwoners met elkaar aan kledingruil. Een grote zak met kleding gaat telkens naar een andere woning. Bewoners mogen kleding uit de zak halen en kleding in de zak stoppen. Vervolgens gaat de zak met kleding weer naar een andere woning. Mocht de zak met kleding langs alle deelnemers zijn geweest begint het proces weer opnieuw. Als dan blijkt dat de kleding die in de zak is gestopt er nog in zit, moet die eruit worden gehaald door de eigenaar.