Deel dit artikel op social platform

Topstuk voor Nationaal Militair Museum

 

Het Nationaal Militair Museum (NMM)krijgt begin november het schilderij van ‘De slag bij Quatre-Bras’ uit 1818 door Jan Willem Pieneman in langdurig bruikleen van Koninklijke Verzamelingen (KV). Op het schilderij voert de jonge prins van Oranje Nederlandse troepen aan in gevecht met het leger van Napoleon bij Quatre-Bras in 1815. Het schilderij heeft een afmeting van ruim zes bij vier meter.

De slag bij Quatre-Bras was een belangrijk keerpunt in de Europese geschiedenis. Omdat het Nederlandse leger, onder leiding van de Prins van Oranje (later Koning Willem II), bij Quatre-Bras het gevecht aanging met het oprukkende leger van Napoleon, was er tijd voor de Brits/Nederlandse en Pruisische legers om zich voor te bereiden op de beslissende slag bij Waterloo twee dagen later. Daarmee kwam er een einde aan de napoleontische oorlogen die Europa 23 jaar lang gegijzeld hadden en kon het pas gestichte Koninkrijk der Nederlanden haar onafhankelijkheid behouden.

Het schilderij bevat veel verwijzingen naar collectie en personen die in het museum een plek hebben. Het schilderij hing tot voor kort in Paleis Soestdijk. Vanwege de aanstaande renovatie van het Paleis ontstond de unieke gelegenheid het schilderij in het NMM tentoon te stellen. Het enorme schilderij wordt vanaf november op zaal gerestaureerd, waarna het volgend jaar in volle glorie wordt gepresenteerd. Het schilderij is vanaf 15 november voor publiek te bezichtigen.

Algemeen directeur John Sijmonsbergen over de komst van ‘De slag bij Quatre-Bras’: ,,Dit schilderij verbeeldt een cruciaal maar onbekend verhaal uit de Nederlandse geschiedenis. Het is geweldig dat dit vroeg negentiende-eeuwse topstuk vanaf nu voor alle Nederlanders te bewonderen is.”

Het NMM in Soesterberg is één van de vier Koninklijke Defensiemusea in Nederland.