Deel dit artikel op social platform

Veel getoeter en gezwaai na lange afwezigheid van Truckersdag

Vandaag was het eindelijk weer mogelijk om de Truckersdag te organiseren in Bunschoten. Deze speciale dag is bedoeld voor mensen met een handicap, langdurig zieken en kinderen van het speciaal onderwijs in Bunschoten-Spakenburg en omgeving.

De laatste keer dat dit evenement plaatsvond was in 2019. In 2020 en 2021 kon het niet doorgaan vanwege het coronavirus. In 2022 begonnen de organisatoren te laat vanwege de aanhoudende coronapandemie en bovendien hadden enkele sponsoren het financieel niet gered of hadden geen budget meer over. Normaal gesproken vindt de Truckersdag elk jaar plaats op de laatste zaterdag van september.

Ook dit jaar ontstond er onrust of het evenement wel kon doorgaan. Er gingen namelijk geruchten dat er geen toekomst meer zou zijn voor truckersdagen in Nederland omdat de verzekeraars van transportbedrijven de trucks die deelnemen aan een truckrun niet meer willen verzekeren. Zo zwart-wit bleek de situatie uiteindelijk niet te zijn.

De trucks zijn nog steeds verzekerd, evenals deelnemers die in de gordel zitten. Het probleem was dat begeleiders die meerijden op het bed van de chauffeur geen gordel droegen en daardoor niet aan de wettelijke eisen voldeden. Als er een ongeval plaatsvindt, kan de inzittendenverzekering niet aangesproken worden voor personen die niet veilig vastzitten met een gordel.

Uiteindelijk is het gelukt om de benodigde vergunningen te verkrijgen en sponsoren te vinden. De Truckersdag was ook dit jaar weer een succes dankzij de enthousiaste chauffeurs. Er reden meer dan honderd versierde vrachtwagens mee in het evenement. Langs de weg stonden een groot aantal mensen te kijken.