Search
19°C
Deel dit artikel op social platform

Veertig jaar schoolsportdag

Op vrijdag 20 mei wordt in samenwerking met alle basisscholen, Rugbyclub Spakenburg, V.V. Eemdijk en vele vrijwilligers voor de 40ste keer de Meerwaerde Schoolsportdag georganiseerd. Een extra feestelijke editie, want naast de 40ste verjaardag, mag het eindelijk weer na twee jaar! Met dank aan een aantal sponsoren die een extra bijdrage hebben geleverd om er een echt feest van te maken.

De Schoolsportdag viert in de huidige vorm zijn 40ste verjaardag. Namen van het eerste uur van onze plaatselijke schoolsportdag zijn Bob van der Made, Martin van de Brink, Gert van Dijk, Pim van de Brink, Roel Kieft en Peter de Graaf. ,,Mooi om deze namen eens te benoemen. Waarschijnlijk zijn er meer mensen te benoemen, maar uit de archieven zijn dit de namen die naar voren komen.”

 

Het initiatief voor een sportdag voor scholen werd in 1975 genomen door Bob van der Made, voorzitter. van de oudercommissie van De Brandaris. In diezelfde periode kwam Gert van Dijk (erevoorzitter, red.) op de Van Goorschool te werken en lanceerde het idee van een sportdag op zijn nieuwe school. Hij had op zijn vorige school in Wijk bij Duurstede namelijk net een dergelijk evenement achter de rug. Al snel zaten beide heren rond de tafel, waarna de organisatie is gaan lopen. In 1976 werd de schoolsportdag voor het eerst gehouden voor de vijf protestant christelijke scholen in het dorp. Dit waren de Van Goorschool (nu De Ark, red.), De Brandaris, De Wegwijzer, De Grondtoon en de Van Amerongenschool (nu Het Sterrenlicht, red.). Later gingen ook de openbare scholen en Eemdijk meedoen. ,,De uitvoering sloeg gedurende die zeven jaar zo aan dat in 1983 de huidige vorm van onze schoolsportdag is ontstaan.”

 

600 jaar stad

In 1983 vierde Bunschoten 600 jaar stad en dat was een mooie reden voor de gemeente en de organisatie om de schoolsportdag nog een slag groter te maken. Alle plaatselijke scholen namen deel. Toen op twee locaties, namelijk sportpark De Westmaat en sportpark De Vinken. Gert van Dijk geeft bij zijn afscheid als voorzitter aan: ,,In dat jaar werd er zelfs een optocht georganiseerd met een muziekkorps waarbij we van de ene naar de andere locatie liepen. Al met al eigenlijk het moment dat de schoolsportdag verzekerd was van een jaarlijkse terugkeer.” Toch is het volgens Gert van Dijk, die al vrij snel de functie van voorzitter op zich nam, altijd weer een heel geregel geweest. ,,Het feit dat de schoolsportdag buiten wordt gehouden, zorgde er af en toe voor dat het weer roet in het eten gooide. Dat kwam gelukkig niet vaak voor. Tot 2010 zorgde 1998, 2003 en het jubileumjaar 2007 ervoor dat er alternatieven bedacht moesten worden.” Gert nam in 2010, drie jaar na het 25-jarige jubileum (gerekend vanaf 1983), afscheid als voorzitter van de schoolsportdag. ,,Het zal moeilijk zijn om echt te stoppen, maar het zal me ook een voldaan gevoel geven om te zien hoe goed het loopt, want daarin heb ik het volste vertrouwen!” Met die woorden sloot hij zijn afscheidsinterview af. Hij werd opgevolgd door Albert-Jan Veldhuizen, die toen leerkracht was op de school waar Gert van Dijk directeur was (De Vlucht, red.).

 

Hoofdsponsor

Dat een evenement organiseren geld kost, staat buiten kijf. Naast de bijdrage van de scholen en de subsidie van de gemeente heeft de schoolsportdag een aantal sponsoren die financieel hun bijdrage leveren. In 2016 verbindt Meerwaerde financieel adviseurs en makelaars zijn naam aan de schoolsportdag. ,,Omdat wij als plaatselijk bedrijf veel klanten hebben in alle leeftijdsgroepen is dit het perfecte evenement om aan bij te dragen. Opa’s, oma’s, vaders, moeders en kinderen, iedereen heeft namelijk wel een gevoel bij de schoolsportdag. Wij waren al langer op zoek naar een evenement om te sponsoren met een groot bereik en draagvlak. Nadat wij Willem de Graaf (bestuurslid schoolsportdag) en Albert-Jan Veldhuizen (voorzitter schoolsportdag) hadden benaderd voor sponsoring was het snel geregeld”, vertelt een trotse Ted Duijst van Meerwaerde. Vanaf dat moment verandert de schoolsportdag in Meerwaerde Schoolsportdag.

 

Op vrijdag 20 mei is het zover, dan is sportpark De Vinken het decor voor de schoolsportdag en staat de gehele dag in het teken van plezier, sport, spel en competitie. ,,Dat de Meerwaarde Schoolsportdag op de Vinken wordt gehouden was een min of meer noodzakelijke actie voor het toenmalige bestuur. De velden op de Westmaat werden namelijk voorzien van kunstgras. Dat was al een uitdaging voor het ochtendprogramma, gezien het feit dat er nummerbordjes in de grond geslagen moesten worden. Toen ook bleek dat het voor veel spellen onmogelijk bleek om een alternatief te bedenken, werd het gesprek aangegaan met voetbalvereniging Eemdijk en Rugbyclub Spakenburg. Volgens mij was het snel geregeld en wij en alle kinderen, ouders en belangstellende zijn beide verenigingen en vrijwilligers tot op heden dankbaar voor hun inzet en medewerking”, aldus Dirk-Jan de Graaf. ,,We maken er dit jaar wel een feestelijke editie van. Wij zijn vooral trots op het feit dat we een nieuw sportdaglied hebben mogen maken. Die is ons aangeboden door onze hoofdsponsor Meerwaerde. Superprofessioneel allemaal met een dansvideo, songtekstvideo en straks zelfs een videoclip. Het lied heet, hoe kan het ook anders ‘Het is Sportdag’. De tekst is geschreven door Aline Dijkema. Zij is lid van de plaatselijke band Gravel. Die de muziek gespeeld hebben. Alles over het sportdaglied is te vinden op onze website www.deschoolsportdag.nl.”

 

Sportieve strijd

Aan de Meerwaerde Schoolsportdag doen elf basisscholen mee . Dit is met het ochtend- en middagprogramma. Gedurende het ochtendprogramma doorlopen de leerlingen in groepjes het spelletjescircuit. De spellen vragen van de leerlingen snelheid, wendbaarheid, samenwerken, coördinatie en/of kracht. Bij ieder spel zijn punten te verdienen op individueel- of groepsniveau. Deze worden uiteindelijk bij elkaar geteld en op die manier wordt bepaald welke school er met de ‘ochtendbeker’ vandoor gaat. In het middagprogramma zullen de verschillende teams van de deelnemende scholen strijden tijdens de voet-, lijn- en matbalwedstrijden.

 

Nieuw dit jaar is touchrugby. Dit is in samenwerking met de Rugbyclub Spakenburg die al jaren hun medewerking verlenen in de vorm van ruimte en vrijwilligers bij de schoolsportdag. Leerlingen die niet deelnemen aan het matbal, lijnbal of voetbal kunnen hieraan deelnemen en spelen een competitieve onderling toernooi.

 

Estafette

Het tijdschema is dit jaar gewijzigd. ,,Als bestuur zijn wij samen met de sportdagvertegenwoordigers van de scholen altijd op zoek naar verbeteringen. Want het is nooit 100 procent, maar daar gaan we natuurlijk wel voor. De estafette vond altijd plaats na het middagprogramma en voor de finalewedstrijden. Dit gaf de organisatie namelijk de tijd om alles te berekenen voor de prijsuitreiking. Met alle huidige digitale middelen is dit niet meer nodig. Dit jaar is er zelfs een app en website (Tournify, red.) waar je alles bijna live kunt volgen. Als je die app downloadt en zoekt op schoolsportdag2022 of gaat naar www.tournify.nl/live/schoolsportdag2022 vind je alles wat je moet weten over het matbal, voetbal, lijnbal en touch-rugby.”

 

,,Het geeft ons dus de mogelijkheid om de estafette na het ochtendprogramma te verplaatsen rond de klok van 12.30 uur. Omdat het een feestelijke editie is zullen ook de leerkrachten van de scholen strijden voor de snelste tijd.”

 

Dankbaarheid

De Meerwaerde Schoolsportdag, volgens velen de grootste van Nederland, wordt georganiseerd door een groot gezelschap. ,,Als voorzitter mag ik namens het bestuur en de vertegenwoordigers iedereen bedanken die in grote of kleine mate zijn bijdrage levert. Dat gaat van de kantinemedewerker tot de ballenoppomper en van de gemeentewerker die de hekken levert tot de ouder die weer bij een spelletje staat. Want zonder al die mensen is het gewoon niet mogelijk om een Meerwaerde Schoolsportdag te organiseren. Ik hoop dat ouders, stagiaires en betrokkenen zich dan ook welkom en onderdeel van de schoolsportdag voelen. Want het is ieder jaar toch weer een hele toer voor de scholen om voldoende mensen bij elkaar te verzamelen. Dus mocht je een oproep krijgen, twijfel niet en meld je aan als vrijwilliger!”

 

Dirk-Jan de Graaf heeft als voorzitter het stokje overgenomen van Albert-Jan Veldhuizen.,,Hij legde de functie neer, omdat hij buiten het dorp ging werken. Ik mag het bestuur vormen met Andries Korlaar, Karin Koelewijn, Klaas van de Groep, Ilona van Rooijen, Anne Kemman en Margreet Laseur. Anne en Margreet nemen dit jaar afscheid van het bestuur. Zij hebben volgens mij rond de vijftien jaar deel uitgemaakt van het bestuur en al die jaren vol energie en toewijding hun bijdrage geleverd. Echte ‘Sportdag Toppers’ en namens iedereen die de schoolsportdag een warm hart toedraagt een groots dankjewel. Naast afscheid is het mooi om nieuwe mensen te verwelkomen. Zo is Klaas van de Groep (leerkracht op Het Talent) dit jaar nieuw in het bestuur en zal volgend schooljaar Emma Nagel-Bos ook plaatsnemen in het bestuur.”

 

Nog een naam van het eerste uur is Willem de Graaf. Hij is voormalig directeur van de Dr. H. Bavinckschool. ,,Willem is ook al vanaf het begin betrokken bij de schoolsportdag. Hij viert dus ook een jubileum. Tot de dertigste editie als bestuurslid en nu nog betrokken als penningmeester. Een unicum dat iemand zo lang zich inzet voor een evenement. Dus ook aan hem een groot dank-je-wel en de wens dat hij dit nog een aantal jaar wil doen.”

 

Sportiviteit staat voorop

Het is een jaarlijks terugkerende oproep richting deelnemers, maar zeker richting de mensen ‘langs de lijn’. ,,Wij zijn als dorp uberfanatiek en willen in alles winnen. Maar het is goed om je te beseffen dat we te maken hebben met kinderen en veel vrijwilligers. Zoals ik al aangaf draait de sportdag daarop. Helaas zijn er ieder jaar weer mensen die niet meer mee willen werken door het gedrag van anderen. Dit zijn vooral de scheidsrechters. En die zijn al moeilijk te vinden doordat ze het niet aandurven. Mocht je dus een scheidsrechter zien, geef hem dan een compliment voor de moed in plaats van een sneer over een beslissing. Maar ook iedereen eromheen roep ik op om niet alles uit te spreken. Gebeurt het toch?

 

Spreek elkaar erop aan, geef een oprechte ‘sorry voor je fanatisme’ of vraag de organisatie (herkenbaar aan oranje en groene polo’s) erbij om te voorkomen dat het uit de hand loopt. Om iedereen hier de hele dag aan te herinneren plaatsen we wat borden op het sportpark.

Verder hopen dat we ook dit jaar weer op de medewerking van iedereen om er met elkaar een geslaagd evenement van te maken.

 

Dat betekent dat indien mogelijk iedereen lopend of op de fiets naar het sportpark komt, de aanwijzingen van vrijwilligers opvolgt en zijn rommel deponeert in de afvalbakken (ook als die niet van jou is!).”

 

Dirk-Jan wenst iedereen een sportieve 40ste Meerwaerde Schoolsportdag toe!