Deel dit artikel op social platform

Veranderen van baan voor hoger salaris

 

Krapte op de arbeidsmarkt: dat betekent een betere positie voor werknemers, bijvoorbeeld om een hoger salaris te krijgen. Bijna een derde van de Utrechters is bereid om van werkgever te veranderen als daar meer inkomen tegenover staat (32,7%).

Ook willen veel Utrechters een opleiding volgen als ze daardoor extra gaan verdienen. Dit en meer blijkt uit onderzoek onder bijna 1.500 Nederlanders, uitgevoerd door Nationale Vacaturebank in samenwerking met Panel Inzicht.

Voor een hoger salaris zijn Utrechters vooral bereid tot:

1.    Veranderen van werkgever (32,7%)

2.    Een opleiding volgen (28,7%)

3.    Onderhandelen over salaris (27,7%)

4.    Meer uren werken (13,9%)

5.    Verder van huis werken (9,9%)

Flexibiliteit is voor Utrechtse werknemers erg belangrijk: slechts 5% is bereid om minder flexibele werktijden te accepteren voor meer loon. Ook thuiswerken is voor Utrechters van belang, want 5,9% geeft aan thuiswerkdagen in te willen leveren voor een hoger salaris. Van alle Utrechters is 35,6% helemaal niet bereid om actie te ondernemen voor extra geld.

De huidige hoge huizenprijzen lijken van invloed op de arbeidsmarkt. Voor 27,7% van de Utrechters is de krappe huizenmarkt namelijk een reden om van baan te wisselen. Dit is precies gelijk aan het Nederlandse gemiddelde. Vooral onder Nederlandse jongeren is dit percentage hoog: 37,8% van de 18- tot 34-jarigen geeft aan dat de huizenprijzen invloed hebben op hun keuze een andere baan te zoeken, tegenover 20,3% van de 50- tot 64-jarigen.