Search
19°C
Deel dit artikel op social platform

Vier op de tien boven verbruiksplafond

Vier op de tien Nederlanders verwachten met hun energieverbruik komend jaar boven het verbruiksplafond van 1200 kuub gas en/of 2900 kWh stroom uit te komen.

Het grootste deel van deze groep verwacht problemen met het gasverbruik, terwijl één op de acht ondervraagden verwacht dat zowel het gas- als stroomplafond ontoereikend is. Dat blijkt uit een onderzoek onder een representatief panel van duizend Nederlanders in opdracht van energiebedrijf Zonneplan. Het onderzoek werd uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Panel Inzicht.

Voor zes op de tien Nederlanders biedt het prijs-/verbruiksplafond dus uitkomst: zij verwachten voor hun totale gas- en stroomverbruik niet meer dan de door de overheid vastgestelde maximumprijzen te gaan betalen. Voor nog eens dertien procent is het grootste deel van de energierekening in elk geval ‘gedekt’: hun gasverbruik blijft naar verwachting binnen de perken.

Andersom geldt dat een kleine vijftien procent juist verwacht alleen ‘te veel’ gas te gebruiken, terwijl het stroomverbruik wel onder het plafond blijft. De kleinste groep – 12,3 procent – acht de plafondwaarden van 1200 kuub gas en 2900 kilowattuur stroom beide te laag voor hun verbruik.

Wat volgens Zonneplan verder opvalt is dat met name inwoners van provincies waar het energieverbruik hoog is verwachten dat zij met hun verbruik onder het plafond blijven. Groningers – die de hoogste energiequote van heel Nederlanders hebben – onderschatten hun verbruik het meest.

Maar ook Drenten en Overijsselaren zijn opmerkelijk positief gestemd. Friezen vormen hierop de uitzondering. Evenals ondervraagden uit Limburg verwacht 54 procent van hen met hun verbruik ‘binnen de perken’ te blijven. Bij respondenten uit Flevoland valt op dat geen van hen verwacht dat zowel het gas- als stroomplafond ontoereikend zijn.