Search
5°C
Deel dit artikel op social platform

Visbranche uit noodkreet bij minister vanwege hoge energieprijzen

 

De gezamenlijke belangenorganisaties in de Nederlandse visbranche: – Nederlandse Vereniging van Viskwekers, Visfederatie en Vereniging Nederlandse Visspecialisten – hebben maandag per brief aan minister Adriaansens van EZK een noodkreet geuit over de urgente situatie als gevolg van de stijgende energieprijzen.

‘Als belangrijke voedselproducent wordt de energie-intensieve visbranche geconfronteerd met zeer grote kostenstijgingen door de sterk gestegen energieprijzen, waardoor veel bedrijven hun productie moeten beperken, of zelfs sluiten. De belangenorganisaties vragen de minister om op korte termijn met gerichte steun voor de visbranche te komen.

De visbranche behoort tot het energie-intensieve MKB en bestaat uit voornamelijk familiebedrijven. Het betreft detailhandelsbedrijven, waaronder ambulante handel en visspeciaalzaken, verwerkende en toeleverende bedrijven, zoals visrokerijen en diepvriesfabrieken, en aquacultuurbedrijven. De bedrijven worden gekenmerkt door een hoog energieverbruik door frituur-, koel- vries-, en/of verwarmingsinstallaties.

Met elkaar vormen deze bedrijven, die leveren aan huishoudens, horeca en instellingen, een belangrijk onderdeel van de Nederlandse voedselvoorziening. Met de sterk gestegen energiekosten, komt deze nu in gevaar. De prijsstijgingen, tot wel een factor tien, hebben het ondernemersrisico inmiddels sterk overschreden. Er is dan ook hulp nodig, bijvoorbeeld zoals in Frankrijk, waar de energieprijzen voor voedselproducerende bedrijven zijn vastgezet op een normaal niveau. Deze hulp is urgent; veel ondernemers die lid zijn van de verenigingen hebben aangegeven de situatie niet veel langer het hoofd te kunnen bieden. Doordat de prijsstijgingen niet of onvoldoende aan de consument kunnen worden doorbelast, worden ondernemers gedwongen hun productie te verminderen of zelfs te stoppen. Daarmee ontstaat het effect van een ‘veenbrand’; het wegvallen van voedselproductie werkt op veel vlakken door in de voedselprijzen en wakkert verdere inflatie aan.’

De ondernemers in de visbranche vragen de minister om hun bedrijven mee te nemen in de plannen die het ministerie voorbereidt ter ondersteuning van bedrijven in het MKB.