Deel dit artikel op social platform

Vluchten uit Oekraïne

Spakenburger en schaker Henk Vedder is in 2015 getrouwd met Vera Gerasimenko uit Oekraïne. Vera is op dit moment druk om haar familie naar Nederland te krijgen. Zij wonen namelijk in Kiev.

Er is een nachtmerrie gaande in Oekraïne. Er worden meerdere steden gebombardeerd, waaronder hoofdstad Kiev. Vera ervaart veel angst. Zelf was ze vorige week nog op bezoek in Oekraïne, maar net op tijd keerde ze terug.

,,Dit is de tweede keer dat de familie moet vluchten. Ook in 2014 was dit al het geval”, geeft Henk aan. Er was toen ook al een conflict gaande. ,,De familie verblijft op dit moment buiten Kiev en is op zoek naar een auto met brandstof”, vertelt Henk. Dit is erg lastig. ,,Vervoer is moeilijk te vinden. Mijn vrouw probeert daarom bijvoorbeeld via social media oproepen te doen. Wie weet vinden we via een connectie een auto die hen naar Polen kan brengen.”

Poolse grens

Want met de auto rijdt de familie van Vera richting Polen. Henk en Vera vertrekken op dat moment ook naar dit land om hen op te pikken. ,,We doen er vijftien uur over om bij de Poolse grens te komen”, legt Henk uit. ,,Het zal gaan om vijf of zes familieleden. Wij nemen hen mee naar Nederland en ze verblijven dan bij ons.” Henk en Vera wonen in Amersfoort en nemen de familieleden onder hun hoede. Onder andere de ouders van Vera zijn op de vlucht. ,,Haar vader is 85 jaar en zit in een rolstoel. Reizen gaat voor hem haast niet meer, maar ze zullen moeten”, zegt Henk.

Het is een zenuwslopende periode. ,,Gisteren was haar zus een hele dag onbereikbaar. Iedere keer als je iemand niet kunt bereiken, vrees je het ergste”, vertelt Henk. Het groepje familieleden bestaat uit de ouders van Vera, een oom en een tante. ,,Haar neef mag Oekraïne niet uit. Mannen onder de zestig moeten in het land blijven. Zij kunnen ieder moment opgeroepen worden om mee te moeten vechten.” Vera’s zus heeft connecties in Polen waar ze kan verblijven. Op die manier wordt een complete familie uit elkaar getrokken. Dit alles voor de veiligheid.

‘Haar zus was de hele dag onbereikbaar’

Het is chaos in het land. Gelukkig zijn de wegen nog niet geblokkeerd. ,,De Westkant van Kiev is redelijk dicht, maar gelukkig is de familie dus al buiten deze hoofdstad”, zegt Henk. ,,En overdag is het rustiger dan ‘s nachts.” Voor de grens van Polen zijn er kilometers file van inwoners die gevlucht zijn uit Oekraïne. ,,Iedere auto word’t uitgebreid gecontroleerd op mannen onder de zestig.” Henk verwacht dat het een guerrillaoorlog zal worden. ,,Het land is nu al bezig om zo’n beetje 10.000 particulieren thuis een pistool en munitie te geven, zodat er vanuit de woonkamer geschoten kan worden”, geeft Henk aan.

Emotioneel

Het is voor Vera een emotionele tijd. ,,En het verschilt per moment hoe ze zich voelt”, vertelt Henk. ,,Het ene moment is ze druk met regelen. Ze heeft contact met instanties, kennissen en contacten via social media om te kijken of er een auto beschikbaar is. Aan de andere kant belt ze veel met de familie. Dan kan de emotie er enorm inschieten.” Soms krijgt Vera opeens de gedachte om naar Oekraïne af te reizen. ,,Dat probeer ik dan uit haar hoofd te praten”, laat Henk weten. ,,Het is niet niets, dat je ouders in zo’n gevaarlijke situatie zitten. Het wordt onderschat, omdat het voor veel mensen niet de eigen realiteit is. Je weet dan ook niet hoe het voelt, dat is pas het geval, als je het meemaakt op deze manier.” Ook voor Henk is de hele situatie onwerkelijk. ,,Ik ben zelf een keer of vijftien in Kiev geweest. Ik vind het bizar wat er nu gaande is. Een paar jaar geleden was ik in Servië en daar zie je nog steeds kogelgaten in de muren. Ook nu zie je allerlei beelden op het internet van gebouwen die ooit zo mooi waren en nu aan flarden worden geschoten.”

Oekraïne verweert zich dapper en of het gaat baten, dat moet nog blijken. Poetin is in ieder geval nog niet uitgevochten. ,,Het is afwachten in hoeverre alle landen eromheen alles laten gebeuren”, zegt Henk. ,,Het is spannend, want het wordt een steeds groter gebied dat ze beschieten. Ik zie er nog niet zo gauw een einde aan komen.”