Deel dit artikel op social platform

‘Voor het eerst sinds maanden een frisse periode’

 

Na maanden met warm weer zijn de jas en paraplu komende dagen weer nodig. Ook blaast een stevige noordwestenwind frisse lucht naar ons land.

,,Met maxima van 15 à 16 graden is het aan de koude kant voor half september, maar bijzonder is het niet”, zegt weerman Jaco van Wezel van Weeronline.

Gemiddeld is het in deze tijd van het jaar 18-20 graden, maar dagen van 15 graden horen ook zeker bij het midden van september. Ter indicatie: de datum-kouderecords voor De Bilt liggen deze dagen op 12 à 13 graden. Daar blijven we nu ver uit de buurt.

,,Het frisse weer zal vooral erg wennen zijn na meerdere warme maanden. De laatste periode dat het meerdere dagen op rij kouder was dan normaal dateert van eind mei. Daarna lag de temperatuur vrijwel alle dagen boven normaal en in de tweede helft van augustus en begin september was het zelfs 3 graden warmer dan gemiddeld. Nu stappen we over naar een aantal dagen met temperaturen van 3 graden onder normaal.”

Toch lijkt het relatief koude weer niet lang te duren. Na het weekend neemt de buiigheid af en wordt het langzaam weer wat warmer. Vanaf woensdag worden weer normale temperaturen van een graad of 19 verwacht.