Deel dit artikel op social platform

Vrienden voor Afrika vraagt hulp voor Malawi

Malawi wordt momenteel geteisterd door een enorme ramp als gevolg van de extreme overstromingen veroorzaakt door tropische storm ‘Freddy’. Na twee dagen van hevige regenval en overstromingen heeft de situatie in sommige delen van Mangochi geleid tot meer dan 300 mm regenval in slechts 12 uur tijd.

De overstromingen hebben verwoestende gevolgen gehad voor dorpen, waar huizen zijn beschadigd, gewassen zijn vernietigd en mensen zijn omgekomen of gewond geraakt door de instorting van gebouwen en het meegesleurd worden door rivieren. Op sociale media worden heftige foto’s en filmpjes gedeeld en gemeenschappen melden over de dramatische gevolgen van de overstromingen. De impact van deze ramp gaat verder dan alleen de directe gevolgen voor de getroffen gemeenschappen. Malawi kampt nu ook met een landelijk stroomtekort omdat de waterkrachtcentrales zijn gesloten als gevolg van de overstromingen.

Helaas zijn er al 326 mensen omgekomen door deze ramp en heeft de president de noodtoestand uitgeroepen. De situatie is bijzonder alarmerend omdat deze overstromingen plaatsvinden tijdens de grootste uitbraak van cholera in de geschiedenis van Malawi. Dit vergroot de urgentie om snel te handelen om de gevolgen van deze ramp te beperken en de getroffenen te helpen.

Ook in het gebied waar Stichting Vrienden voor Afrika momenteel actief is met de bouw van de school zijn meer dan 70 gezinnen getroffen. De school is gelukkig ongedeerd en kinderen kunnen zo snel mogelijk weer de lessen hervatten. Dit geldt niet voor alle kinderen, omdat de getroffen gezinnen dringend behoefte hebben aan bed, bad en brood. ,,Als stichting wordt door onze plaatselijke adviseurs de situatie momenteel in kaart gebracht, zodat de eerste hulp geboden kan gaan worden in de vorm van: mais uitdelen, beschadigde gebouwen renoveren, etc. Het belang van de eerste levensbehoefte staat voorop, want zonder deze veiligheid komt een kind niet tot leren! Helpt u mee?”, geeft voorzitter Rody Koelewijn aan.

De lokale stichting Vrienden voor Afrika vraagt om uw hulp. U kunt uw bijdrage overmaken op: NL32 RABO 0312 4356 06 of via de website www.vriendenvoorafrika.nl.