Deel dit artikel op social platform

Vrijdag en zaterdag Zuidwal in Spakenburg

Op 10 mei 1974 ging de eerste Zuidwalwedstrijd van start. Deze week varen de oude botters en andere Hollandse rond -en platbodemschepen voor de 48ste keer de Zuidwal.

Traditioneel een ludieke wedstrijd opgezet door schippers van botters in de Oude Haven. Door de jaren heen getransformeerd tot een evenement van formaat. In 1990 werd ook de vrijdag na Hemelvaartsdag betrokken bij de wedstrijd, de Zuidwal voor bedrijven ging van start in dat jaar. Deden er in de jaren 70, 80, 90 en begin deze eeuw nog om en nabij de 25 schepen mee, dit jaar staat de teller op 44 botters op vrijdag. Met de overige deelnemende rond- en platbodems is de deelname ongeveer 60 schepen.

Traditioneel wordt gevaren voor de eerste prijs en de eer. De winnende schepen ontvangen de wisselprijs in de vorm van een modelbotter, -lemsteraak, -schouw of Staverse jol, elk naar hun eigen klasse. De botterklasse vaart op hardzeilen met alle zeilen aan boord: wit, crème of bruin. De andere schepen varen volgens een handicapsysteem. De botters starten vrijdag 27 mei om 13.00 uur met een ankerstart en kanonschot. De overige schepen starten met een vliegende start tien minuten ervoor.