Terug
Deel dit artikel op social platform

Wie bakt de lekkerste taart voor Sprank?

 

Al vijftig jaar mag Stichting Sprank christelijke zorg en begeleiding bieden aan mensen met een verstandelijke beperking. Sprank mag cliënten ondersteunen in hun levensreis, waarbij het geloof een belangrijke gedeelde basis is tussen cliënten, familie en begeleiders.

De geschiedenis van Sprank hangt nauw samen met de historie van Dit Koningskind. Dit Koningskind is in 1973 opgericht door ouders van kinderen met een beperking. Vanuit hun geloofsovertuiging vonden zij het belangrijk elkaar te ontmoeten en tot steun te zijn. Voor het opzetten van woonvoorzieningen werd in 1974 een aparte stichting opgericht, die sinds 2002 Stichting Sprank heet.

Anno 2023 is Sprank een landelijke organisatie met circa veertig woningen en dagbestedingen. En nog steeds worden nieuwe woningen geopend. In Bunschoten-Spakenburg biedt Sprank zorg en begeleiding op meerdere plekken en manieren.

Op het terrein van Zorg- en Wooncentrum De Haven staan twee gebouwen van Stichting Sprank: Urk en Stavoren. Hoewel de namen anders doen vermoeden, staan ze allebei in Bunschoten-Spakenburg. Stavoren opende in september 2018 haar deuren en de bewoners van Urk zijn in juni 2019 verhuist. In totaal wonen hier 43 mensen met een verstandelijke beperking. Zij wonen in hun eigen appartement zo zelfstandig mogelijk. Ook horen zij bij een groep. Met deze groep delen zij de woonkamer en keuken.

Huiskamerprojecten

De woonkamers van de woningen Stavoren en Urk zijn door de week de locatie voor het huiskamerproject Blink en Schitter. De deelnemers, veelal ouderen, hoeven niet meer af te reizen naar een bestemming buiten het huis, maar hebben hun activiteiten op de locatie. Uniek in Spakenburg en het mooie is: iedere dag doen er vrijwilligers mee. De deelnemers komen graag, en vertellen er enthousiaste verhalen over aan hun familie. Het huiskamerproject biedt rust, structuur én uitdaging. Het is gezellig, je leeft met elkaar mee, en het werkt verbindend.

De Boerderij

Mensen met een verstandelijke beperking en dementie hebben specifieke begeleiding nodig. Deze begeleiding wordt aangeboden op De Boerderij: een veilig en herkenbaar thuis. Op deze woongroep werken Zorg- en Wooncentrum De Haven en Stichting Sprank samen voor de beste zorg en begeleiding.

Werk- en leerplek

Een plek waar je van betekenis mag zijn, dat biedt Werk- en leerplek De Haven. De deelnemers met een beperking werken in Brasserie De Haven, bij de receptie, de kapper en de fysio. Ze brengen koffie rond en helpen met allerlei klussen in en rondom de Haven. Daarbij krijgen ze begeleiding van Sprank. Zo is er voor iedereen een geschikte werkplek die bij hem of haar past.

Feestweek

Sprank viert haar gouden jubileum om een manier die past bij de bewoners en begeleiders. In Bunschoten-Spakenburg is een taartenbakwedstrijd georganiseerd: Heel Sprank Bakt! En een sing-in waarna natuurlijk alle lekkernijen geproefd moeten worden. Iedereen is welkom om mee te bakken en om te komen proeven!

Heel Sprank Bakt

Bij feest hoort taart! Bak jij de mooiste en creatiefste taart, cupcakes of goede natte Spakenburgse cake? Misschien win jij dan wel de taartenbakwedstrijd!

• Geef je op via een appje naar 06 51 39 39 23;

• Bak een taart voor 12 personen;

• Breng de taart vrijdag 2 juni tussen 18.15-18.45 uur naar de Maranathakerk;

• De jury bestaat uit bewoners van Sprank;

• De winnaar wordt na de sing-in bekendgemaakt.

Sing-in

Sprank is dankbaar dat ze al vijftig jaar bestaat en wil samen God danken en prijzen. Iedereen is welkom om mee te doen! De sing-in is op 2 juni om 19.00 uur in de Maranathakerk. ,,Eet je na het zingen een taartje mee?”