Deel dit artikel op social platform

Word jij één van de nieuwe energiecoaches?

 

Zet jij je graag in voor je wijk en een duurzame wereld? Of vind je het belangrijk om mensen te helpen die door torenhoge energieprijzen hun energierekening niet meer kunnen betalen? Meld je dan aan als energiecoach.

Als energiecoach lever je vrijwillig een actieve bijdrage aan het verduurzamen van de gemeente Bunschoten. Als coach ben je een betrokken bewoner, een ervaringsdeskundige of een vrijwillige professional die gesprekken voert met bewoners over de mogelijkheden van energiebesparing aan hun woning. Je helpt de bewoner om met een energiebesparingsplan voor het eigen huis aan de slag te gaan. Of help je juist bewoners met laagdrempelige maatregelen en energiezuinig gedrag in huis.

Meedenken

Denk bijvoorbeeld aan een energiebesparingsadvies voor huurders, meedenken over isolatie en zonnepanelen of het maken van een infraroodscan van de woning en deze uitwerken tot een verslag voor de bewoner.

Competenties

Voorkennis is niet nodig. Wel vindt de gemeente het belangrijk dat je sociaal bent, een boodschap goed kunt overbrengen en dat je het leuk vindt om bij mensen thuis te komen. Het volgen van een training behoort tot de mogelijkheden. Ook worden er formats verzorgd en hand-outs, waarmee je makkelijk een verslag op kan maken voor een bewoner.

Trainingen

Op donderdag 1 september a.s. van 15.00 tot 17.00 uur begint de eerste training. Er wordt een introductie gegeven van de energietransitie en wijkuitvoeringsplannen van de gemeente Bunschoten, waarbij er wordt gekeken naar verschillende wijk- en woningkenmerken. Later volgen er nog een aantal trainingen, namelijk:

Donderdag 8 september van 18.00 tot 20.00 uur over isolatie van de woning, beglazing, ventilatie en gezond binnenmilieu

Donderdag 15 september van 18.00 tot 20.00 uur over duurzame opwek en verwarming (zonnepanelen, warmtepomp, duurzaam koken)

Donderdag 22 september van 18.00 tot 20.00 uur over huisbezoek, bewonersvraag, gesprekstechnieken, doorverwijzen en trajectbegeleiding

Aanmelden als coach

Wil jij je op dit gebied graag inzetten voor je plaatsgenoten? Meld je dan aan als energiecoach door een mailtje te sturen naar duurzaambunschoten@JMA.nl of via www.bunschoten.nl/energiecoaches. Nog vragen? Neem dan contact op met 06 8254 0996.