Deel dit artikel op social platform

‘Ze wilden er nog iets gezelligs van maken’

Hillegonde van Twillert heeft een blog genaamd Kinderzuster. Op Facebook en Instagram plaatst ze verhalen over haar leven in de ziekenhuisverplaatste zorg thuis bij kinderen. Allereerst, omdat veel mensen niet weten wat haar werk inhoudt en uiteindelijk resulteerde dit in een uitlaatklep voor haarzelf.

In mei werkt Hillegonde twee jaar bij ExpertCare. ExpertCare is een zorgorganisatie gevestigd in Nieuwegein, maar gaat landelijk te werk. Zij verlenen ziekenhuisverplaatste zorg thuis. Ziekenhuisverplaatste zorg houdt in dat medische behandelingen bij de patiënt thuis plaatsvinden onder de verantwoordelijkheid van een medisch specialist. ,,Ons motto is: het onmogelijke thuis mogelijk maken”, begint Hillegonde haar verhaal. ,,Dit houdt in dat als een persoon die ziek is naar huis kan, je dat ook zeker moet doen. Dit omdat wij een heel stuk specialistische zorg thuis kunnen leveren.”

Kinderteam

Hillegonde zit bij één van de kinderteams, maar er wordt ook zorg aan volwassenen verleend. ,,En het gaat dan om puur specialistische zorg. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die lang antibiotica via een infuus krijgen. Zij zijn dan eerst een aantal dagen in het ziekenhuis en wij vervolgen dit thuis. Maar er zijn ook bepaalde soorten chemotherapie die wij thuis kunnen geven. Als een kind heel ziek is en het moet écht in een ziekenhuis zijn, dan gebeurt dat ook. Maar hoe fijn is het als dit aan huis kan?” Het gaat erom dat – vooral kinderen – thuis in hun vertrouwde omgeving kunnen zijn. ,,Kinderen kunnen dan zo mogelijk naar school of in ieder geval vanuit huis les volgen”, legt Hillegonde uit. ,,Daarnaast bewijst de wetenschap dat een kind thuis veel sneller geneest. Wij willen een kind gewoon kind laten zijn en daarbij moeten de randvoorwaarden natuurlijk goed zijn. Ze moeten wel uit een ziekenhuis weg kunnen, maar zodra dat kan is het geweldig dat ze naar huis kunnen en dat de zorg daar vervolgd wordt.”

De toekomst

Hillegonde denkt dat deze vorm van thuiszorg de toekomst heeft. ,,De zorg wordt steeds duurder en aan de andere kant: mensen willen gewoon ook niet zo graag in een ziekenhuis liggen”, geeft Hillegonde aan. En de ontwikkelingen hierin gaan erg snel.

,,Vijf jaar geleden hadden wij niet kunnen bedenken dat we thuis chemotherapie bij een kind zouden geven. Dat leek veel te specialistisch en iets wat écht in een ziekenhuis moet gebeuren. Terwijl, als je het allemaal goed kadert, kan er heel erg veel.” Maar is dit dan een nieuwe manier van werken? ,,Het is niet nieuw”, vertelt Hillegonde. ,,Maar het is wel iets wat ontzettend in ontwikkeling is, want de zorg thuis wordt steeds specialistischer. We zien de zorgtechnieken en mogelijkheden verbeteren.”

Daarnaast is er ook een stuk terminale zorg. ,,Hierin zit een verschil tussen kinderen en volwassenen. Een volwassenen overlijdt toch vaker in een ziekenhuis of een hospice. Die keuze heeft een kind ook, maar een kind wil het liefst gewoon thuis zijn bij papa en mama. Er zijn heel weinig kinderen die ervoor kiezen om in een ziekenhuis te overlijden. Ze willen thuis in bed liggen met de hond op schoot. En wij kunnen hen die laatste specialistische zorg geven”, legt Hillegonde uit.

Minder bekend

Als je het woord thuiszorg hoort, dan wordt er vaak gedacht aan steunkousen aantrekken bij bejaarden. Maar daarnaast is er dus ook een specialistisch stuk, waar veel minder van bekend is. Er worden complete oncologie trajecten aan huis gedaan. ,,Maar ook baby’s die een te hoog bilirubinegehalte (geelzucht) hebben en onder een lamp moeten – dit noem je fototherapie – kunnen vanuit sommige ziekenhuizen thuis behandeld worden. Dat scheelt weer een opname en een kraamvrouw die naar het ziekenhuis moet”, vertelt Hillegonde. In het nieuws horen we natuurlijk vaak dat de ziekenhuizen zo vol liggen en dan lijkt deze manier van werken een uitkomst. ,,En dat is absoluut zo”, geeft Hillegonde aan. ,,Maar de voornaamste reden is dat je dezelfde kwaliteit van zorg thuis kan leveren in een eigen, fijne omgeving.”