Deel dit artikel op social platform

Zieke John geniet dankzij Vaarwens van bezoek aan de Zaanse Schans

Bunschoter John (geb. 1974) heeft dankzij Stichting Vaarwens De Hollandse Schans bezocht.

John lijdt aan de ongeneeslijke ziekte ALS en gaat steeds verder achteruit. Langzaam levert de nog jonge John week na week in totdat… Het lopen en zelf ademen is hem deels al afgenomen en het moet erg zwaar zijn voor hem en zijn naasten om de aftakeling te zien gebeuren zonder dat je er ook maar iets aan kunt doen. Zijn zus Linda vindt Stichting Vaarwens op Facebook en besluit een intake in te vullen. Woensdag maakte John met zijn dierbaren herinneringen.

In Amsterdam begint de dag met wat sluierbewolking en een zonnetje dat tracht door te komen. ,,Dagschipper Rochus en bootsen Esther en An zijn al mooi op tijd aanwezig en bereiden de dag voor. Dan komen de auto’s uit Bunschoten aan met daarin John en zijn naasten. Wij staan klaar met onze rolstoel waarin John liever niet plaatsneemt, want zo lang hij kan, wil hij alles op eigen kracht doen. Er volgt een warm onthaal en dan gaan we aan boord. Daar geurt het naar koffie en tijdens een welkomstwoordje van Rochus, wordt daarvan genoten. Het vaarplan wordt gemaakt en John wil graag naar de Zaanse Schans.

Belevenis

We verlaten de haven, begeleid door een waterig zonnetje. Iedereen geniet en kijkt zijn/haar ogen uit bij het zien van alle scheepvaart en de gemeerde mastodonten. We varen de Voorzaan in en gaan richting sluis. Zelfs het schutten in de Wilhelminasluis is voor de opvarenden een hele belevenis. We varen langs de historische fabriekspanden als Verkade, de Zeeziederij met de geweldige adelaar en de prachtige molens, ons historisch erfgoed.

Aangemeerd bij de prachtige houtzaagmolen Het Jonge Schaap, gaat het gezelschap van boord om de molen te bezichtigen. Het is druk, want het toeristenseizoen is aangebroken. Toch geniet iedereen van de molen met haar ingenieuze zaagsysteem op windkracht. Als we terugkomen, staat de tafel gedekt met een feestelijke lunch die An en Esther hebben klaargezet. Er wordt met smaak gegeten en dan gaan de trossen weer los.

Heerlijk vaarweer

Het is heerlijk vaarweer met een behaaglijke temperatuur terwijl de wind de grote afwezige is. Heerlijk genieten aan dek, kijken, kletsen, foto’s en herinneringen maken, John vergeet even zijn voorland en laaft zich aan de dag. Heel even lijkt alles heel gewoon, maar diep in de krochten van ieders gevoel blijft die onbehaaglijke onzekere toekomst, waarvan niemand weet hoeveel tijd John nog rest…

We meren weer aan in de Amsterdam Marina nadat we nog een rondje achter het Centraal Station gemaakt hebben, zodat het Eye gebouw en andere Amsterdamse bijzonderheden nog even aanschouwd kunnen worden. Met een dubbel gevoel nemen we afscheid van John en zijn naasten en ruimen het schip op voor de volgende vaarwens en beseffen ons dat een vaarwens nooit gewoon zal worden…”