Deel dit artikel op social platform

Bibliotheek Bunschoten treedt meer naar buiten

De Bibliotheek Bunschoten treedt actiever naar buiten. Connie Hoosbeek mag daar gestalte aan geven. Zij is sinds kort werkzaam bij de bibliotheek aan de Oude Schans. Ze werkt front-office en daarnaast is ze een aantal uren actief in het opzetten en promoten van activiteiten die in en door de bibliotheek worden georganiseerd. De politieke informatiemarkt vormt de aftrap voor Connie.

Marloes ter Haar

,,Toen er een vacature bij de bibliotheek kwam, heb ik op aanraden van Evelien Klompenmaker, die al jaren actief is bij de bibliotheek, gesolliciteerd. Ik werd aangenomen, hoe geweldig. De diversiteit is wat me aantrekt. Zo ben ik de ene dag bezig met collega’s en klanten op de werkvloer en de andere dag ben ik bezig met het opzetten van nieuwe activiteiten. Mijn ervaring met de schilderworkshops helpen me hier natuurlijk bij.”

Het is de bedoeling dat in het pand aan de museumhaven van Spakenburg dezelfde activiteiten worden ontplooid als in de bibliotheken in de omliggende gemeenten. ,,Dit alles moet langzaam groeien, er moet meer reuring komen in bibliotheek.”

Politiek

De eerste activiteit die op de rol staat en waarvoor Connie samen met haar collega’s bezig is geweest, is de politieke informatiemarkt op zaterdag 12 maart van 10.00 tot 14.00 uur. Tijdens deze activiteit kunnen bezoekers en politiek geïnteresseerden onder het genot van een kopje koffie of thee in gesprek gaan met de lokale politici. Connie:

,,Alle politieke partijen zijn met twee personen vertegenwoordigd. Mensen kunnen vragen aan hen stellen. Wellicht ontstaat er daardoor ook een debat tussen de politici. Verder hangt er momenteel een poster in de bibliotheek waarop mensen door middel van een post-it een vraag kunnen stellen. Die worden zaterdag beantwoord door de politici. Alle partijen – die aan statafels staan – hebben toegezegd te komen. Voor degenen die hun keuze nog niet bepaald hebben, staat de computer aan met daarop de lokale Stemwijzer.

Nadat alle stellingen zijn behandeld, volgt een stemadvies. Verder zijn alle verkiezingsprogramma’s uitgeprint en aanwezig. Die zitten in een map. Op deze wijze kunnen kiezers zien waar de partijen voor staan. Ook krijgen laaggeletterden uitleg over de verkiezingen en doen we aan iedereen de oproep te gaan stemmen op 14, 15 of 16 maart en zo gebruik te maken van dit democratisch recht.”

Verder gaat Connie aan de slag met het organiseren van boekpresentaties. De eerste is op dinsdag 12 april. Dan is Wim Duijst van de partij. Hij vertelt over zijn nieuwe boek; Rein. Dit is een liefdevol verhaal, gebaseerd op Wims eigen ervaring als nierdonor. Wim Duijst woont en werkt in Utrecht, maar is opgegroeid in Spakenburg. Er zal dan ook iemand van de nierstichting aanwezig zijn. En er is live muziek.

Blikopeners

Maandelijks staat op de laatste dinsdag van de maand Blikopeners centraal. Dit zijn lezingen met lokale en regionale sprekers. Connie probeert daar zoveel mogelijk een plaatselijk sausje over te gieten. De lezingen worden gehouden van 11.30 tot 12.15 uur en aansluitend vindt een lunch plaats. De Rotaryclub Bunschoten heeft toegezegd om dit project te sponsoren en daar is ze heel blij mee. “Hiermee hoop ik de lunch twee jaar lang te kunnen faciliteren.”

Zoals aangegeven probeert ze de meeste onderwerpen toe te spitsen op lokale interesses. Zo wil ze Jaan de Graaf uitnodigen voor een lezing over voetbal, Wimpje Blokhuis over klederdracht, Zeger Nieuwboer of Marco Venendaal over de helling, Marc Schoonebeek van SBMS over de museumhaven en dokter De Boer over een medisch onderwerp. ,,En voor de wat jongere mensen denk ik aan een verloskundige van De Parel. In principe zijn de lezingen voor alle leeftijden, maar sommige thema’s zullen wellicht een wat selectere doelgroep aanspreken. Het doel van de lezingen is ook om mensen met elkaar te verbinden.

De aansluitende lunch draagt daar zeker aan bij. In de bibliotheken in Baarn en Leusden staat dit al twee jaar op het programma. Daar komen soms wel veertig mensen op af.” Connie hoopt zo snel mogelijk te starten met de eerste lezing.

Ze is zeer enthousiast en benadrukt dat ze houdt van het aanreiken van positieve dingen. ,,Bij mijn schilderworkshops ervaar ik dat ook. En lezen is ook iets zeer positiefs. Het is bovendien goed voor de ontwikkeling en het ontspant. Kinderen die lezen, hebben een voorsprong op school. Ik wil graag steeds meer mensen bewust maken van de vele voordelen die het lidmaatschap van de bieb met zich meebrengt. Het is ook de bedoeling een keer een spreker uit te nodigen die het belang van lezen nog eens extra onder de aandacht brengt.”

Nadat ze de uitgebreide en brede collectie onder de aandacht heeft gebracht, waarbij ze opmerkt dat ook de nieuwste boeken in Bibliotheek Bunschoten geleend kunnen worden, geeft Connie afsluitend aan dat ze ervoor wil zorgen dat de bibliotheek vooral verbindend gaat werken. ,,En dat in een geweldig mooi pand op een toplocatie.”