Deel dit artikel op social platform

Bunschoter vrijgesproken van geweld

Een 57-jarige Bunschoter is dinsdag vrijgesproken van het gebruik van geweld tegen een vermeende winkeldief. Een Baarnse oud-collega kreeg van de Utrechtse rechtbank 40 uur werkstraf opgelegd wegens mishandeling.

Marloes ter Haar

De twee mannen werkten in oktober 2019 als beveiligers in een winkelcentrum in Utrecht. Na een melding van een winkeldiefstal sprak de Bunschoter een man aan die aan het signalement voldeed, maar die keerde zich tegen de beveiliger en vloog hem twee keer aan. Uiteindelijk kwamen ze beiden ten val, waarbij de Bunschoter zijn handen tot bloedens toe verwondde aan een scherp hekwerk.

Met hulp van een toegesnelde collega kreeg de Bunschoter de situatie onder controle, maar de boel escaleerde opnieuw toen ook zijn Baarnse collega ter plaatse kwam. Na een woordenwisseling trapte de Baarnaar de vermeende winkeldief, die op dat moment rustig op de grond zat, tegen diens schouder en rug.

De rechtbank sprak de Bunschoter vrij omdat uit verklaringen bleek dat de man zijn Baarnse collega meteen had gesommeerd om te stoppen en hem ook opzij had geduwd. Daardoor was het geweld gestopt. Volgens de rechters bleek uit deze handelingen dat de Bunschoter zelf nooit de opzet had op het toegepaste geweld door de Baarnaar. De officier van justitie en zijn advocaat hadden ook om vrijspraak gevraagd.